Sport
NOS

Topsport en defensie hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topsport en defensie hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt

Topsport en defensie. De twee lijken weinig met elkaar te maken te hebben. "Toch kunnen beide werelden wat van elkaar leren", vertelt oud-generaal Mart de Kruif bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Naast voormalig bevelhebber van de landstrijdkrachten, analist, en podcastmaker, is de Kruif groot sportliefhebber. Zowel om te kijken, als om zelf uit te oefenen. Zo heeft hij gevolleybald, gevoetbald en fietst hij. Al is hij in dat laatste, na eigen zeggen, geen ster.

'Moet blindelings vertrouwen'

Vooral die teamsporten zijn belangrijk als je kijkt naar defensie. "Omdat alles bij Defensie om het team draait", legt hij uit. "Vanaf dag één ga je al met z'n tienen over de hindernisbaan."

Ben je als eerste binnen, dan moet je terug om de laatste te helpen. "Want waar het om gaat, is dat je nooit iemand achterlaat tijdens een missie. Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen."

Ego aan de kant zetten

"Uiteindelijk is het belangrijk om samen over de finish te gaan", zegt De Kruif. Volgens de voormalig bevelhebber heeft iedereen in de groep sterke en zwakke punten die je van elkaar leert. "Dus dan weet je ook dat iemand minder is in de hindernisbaan en op dat moment geholpen dient te worden. Maar hij is wel goed in kaartlezen, dan moeten we diegene inzetten.'"

Een belangrijk onderdeel van een team, is de leider. "Als je echt een leider van een ploeg bent, dan moet je je eigen ego vaak opzij zetten, want jij bent ook niks zonder jouw team." Dat zit ook een beetje in ervaring, denkt De Kruif. "Als je echt decennialang bezig bent met: hoe haal ik het beste uit mijn mensen? Dan is het mooi dat je dat mee kunt nemen en door kan geven aan anderen."

'Frikandel niet altijd goed'

Naast dat er veel overeenkomsten zijn tussen topsport en defensie, leren ze ook van elkaar. Bijvoorbeeld op gebied van voeding, vertelt De Kruif. "We hadden heel veel problemen met de commando's die veel spierblessures hadden, en gingen kijken naar de oorzaak." Het bleek dat de commando's het middenrif niet genoeg trainden, daarnaast was hun voeding niet ideaal.

"Dat hebben we van wielrenners overgenomen", zegt De Kruif. "Eerst je hele lichaam trainen en je middenrif trainen voor je bekken en daarbij stabiliteit." De voeding werd thuis aangepakt. "We hebben de partners van het thuisfront erbij gehaald en laten zien dat frikandellen niet altijd goed zijn." Dat heeft geholpen, stelt De Kruif: "Het zijn allemaal topsporters, maar dat moet ook doorgevoerd worden in je werk. Zodat je het maximale uit je lichaam kan halen."

Leven of dood, óf winnen

Andersom hoopt Kruif dat de wielerploeg wat van het team van defensie heeft geleerd. "Je eigen grenzen durven te verleggen voor het team. Bij defensie gaat dat om leven en dood en bij hen gaat het om winnen", zegt de voormalig bevelhebber. "Dat doe je niet zomaar, dat is echt werk."

Video niet beschikbaar

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie