Sport
NOS

Cricket een Olympische sport in 2028: kan Nederland meedoen?

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Cricket een Olympische sport in 2028: kan Nederland meedoen?

Het heeft nog lang niet de populariteit van voetbal of hockey, maar het aantal cricketers is in opkomst in Nederland. In 2028 wordt de sport Olympisch. Kan Nederland meedoen? "We richten ons op Brisbane 2032", zegt voorzitter Guido Landheer van de cricketbond in RadiOlympia on Tour.

Presentator Jo van Egmond was in Voorburg, bij de Voorburgse Cricket Club, waar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Canada werd behouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ooit was cricket een Olympische sport. In 1900 deden er twee ploegen mee, die dus automatisch een medaille haalden. Groot-Brittannië kreeg goud, Frankrijk zilver. Sindsdien was er geen cricket te vinden op de Spelen, maar in 2028 komt daar dus verandering in. Logisch, vindt Landheer, want de sport is wereldwijd immens populair. Niet alleen in Groot-Brittannië, waar de sport vandaan komt, maar ook in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, India en Pakistan.

In Nederland wordt ook al 130 jaar gecricket en het is in opkomst. "Als je kinderen wilt overtuigen om te gaan cricketen, heb je wat uit te leggen, maar als je zegt: het is met een plank tegen een bal slaan, dan willen ze wel." Op dit moment is het aantal teams groeiende, ook door expats die het spelen, vertelt hij. Na 2028 hoopt hij dat het nóg meer wordt: "Als mensen het op tv hebben gezien, kennen ze het."

Kan Nederland meedoen?

In 2028 doen er zes teams mee. Daarom wordt het voor Nederland best lastig. "We hebben een ongelooflijk goede generatie cricketers. We hebben twee keer op het WK gestaan. Er is veel potentie." Hij richt zich op 2032, zegt hij, omdat er dan misschien meer landen meedoen. "Als er tien landen meedoen, maken we echt wel kans."

De reden dat er zo weinig teams meedoen, is omdat wedstrijden nogal lang kunnen duren, vertelt oud-speler Roland Lefebvre. "Internationale testwedstrijden duren vijf dagen", vertelt hij. De wedstrijd tussen Nederland en Canada duurt 'maar' een dag.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie