Sport
KRO-NCRV

Olympische Spelen in Nederland: realistisch of onhaalbaar?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische Spelen in Nederland: realistisch of onhaalbaar?

Nederland deed het sportief uitstekend op de Olympische Spelen vanuit Parijs met een zesde plek op de medaillespiegel. Is dat een startschot om de Spelen ook daadwerkelijk naar de Polder te halen? "Nederland kan het", stelt oud-bestuurder van NOC*NSF, Marcel Sturkenboom bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'We moeten de Olympische Spelen naar Nederland halen'

De laatste keer dat Nederland de Spelen organiseerde is alweer een tijdje geleden: 1928 om precies te zijn. In de jaren die volgden werden er meerdere keren pogingen gedaan om dit weer te doen. Zo startte sportorganisatie NOC*NSF een lobby om in 2028 na een eeuw weer een Nederlandse Olympische Spelen te realiseren. Dat mislukte echter: "Je moet een hele lange aanloop nemen", legt oud-sportbestuurder Marcel Sturkenboom uit. "Je bent een groot draagvlak nodig en je moet zorgen dat politiek, sport en bedrijfsleven goed met elkaar samenwerken. Daar liep het de vorige keer mis, die samenwerking kon niet op een lange termijn volgehouden worden."

Toch is Sturkenboom ervan overtuigd dat Nederland geschikt is om gastland te zijn. "We zijn sterk in organiseren, in infrastructuur en excelleren in sportieve prestaties."

'Niet goedkoop'

Echter is niet iedereen zo positief. Hoogleraar sporteconomie Ruud Koning ziet nog veel beren op de weg. "Het organiseren van een Olympische Spelen is niet goedkoop en de vereisten zijn groot", aldus Koning. "Bepaalde infrastructurele vereisten zijn er niet. Dat is lastig als je kijkt naar de budgettaire uitdagingen die Nederland momenteel heeft. Net als de problemen met stikstof en de discussie over hoe we ruimte moeten benutten."

Volgens Koning ligt het probleem dus niet in de organisatie, die Nederland ook volgens hem prima aan kan. "Infrastructuur, daar ligt het probleem."

Sturkenboom ziet dit echter anders. "Dat is allemaal oplosbaar. Daar moet je gewoon in investeren."

Lage Landen

Cabaretier Erik van Muiswinkel ziet een andere oplossing. Namelijk door het niet alleen, maar samen met buurlanden te organiseren. Hij stelt een 'Olympische Spelen van de Lage Landen' voor waarin Nederland samen met Belgiƫ gastland is. "Al vraag ik me af of hun wegennet dat aan kan", grapt Van Muiswinkel.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie