Sport
NOS

'Breaking' (breakdance) voor het eerst op de Spelen: 'Kansen goed voor Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Breaking' (breakdance) voor het eerst op de Spelen: 'Kansen goed voor Nederland'

Op elke Olympische Spelen worden nieuwe sporten geïntroduceerd. In Parijs is dat vandaag het breakdancen. Al noemen de sporters dit zelf niet zo. "Van oudsher heet het breaking. In de jaren '80 hebben de media het breakdance genoemd, zodat mensen snapten wat het was", vertelt teammanager Joris van Neerbos in RadiOlympia.

Voor Nederland doen drie breakers mee: India Sardjoe, Menno van Gorp (zie foto) en Lee-Lou Demierre. Ze hebben zich goed voorbereid, vertelt Van Neerbos, die in RadiOlympia aanschoof samen met technisch directeur Paul van Dal.

Voor het eerst breakdance op de Spelen

Video niet beschikbaar

Breaking ontstond in de Verenigde Staten in de hiphopcultuur. Op feesten werd er gedanst tijdens 'breaks' in de muziek. Dansers probeerden elkaar te overtreffen met hun danskunsten. "Het competitieve aspect heeft er altijd wel ingezeten", vertelt Van Dal. "Elkaar overtreffen met moves zien we tot de dag van vandaag en nu zelfs in Parijs."

Breaking is géén voorbereide dans, zoals bijvoorbeeld bij ritmische gymnastiek. Op welke muziek er gedanst moet worden, is van tevoren niet bekend. "Op het moment dat jij de eerste pasjes gaat doen, weet je pas welke muziek. De dj bepaalt daarin. De dansers moeten heel muzikaal zijn", zegt Van Dal. De jury bepaalt uiteindelijk wie er wint: zij letten ook op bijvoorbeeld originaliteit.

Medailles

Alhoewel veel mensen breaking niet zullen associëren met ons kikkerlandje, is Nederland kansrijk voor medailles, zeggen Van Neerbos en Van Dal. "We komen hier niet om mee te doen, we komen hier als serieuze titelkandidaat", aldus Van Dal. En dat is ook echt niet ondenkbaar, voegt Van Neerbos toe: "India Sardjoe is wereldkampioen, Menno van Gorp is twee keer wereldkampioen en Lee-Lou Demierre heeft de afgelopen twee kwalificatietoernooien gewonnen."

De concurrentie is echter ook sterk, vinden de beide heren. "We weten dat Japan, Amerika, China en Italië zich ook goed hebben voorbereid."

India Sardjoe komt vandaag rond 16.00 in actie, in de allereerste breakingbattle op de Olympische Spelen ooit. Ze moet een qualifier doen om in de poulefase terecht te komen.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie