Sport
NOS

De Toursupporter: de Nederlandse die haar geluk zocht en vond in Italië

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Toursupporter: de Nederlandse die haar geluk zocht en vond in Italië

Wielerliefhebbers komen uit alle landen en streken. De mooiste wielerverhalen vind je dan ook langs het parcours van de Tour. In de rubriek De Toursupporter spreekt verslaggever Edwin Cornelissen dagelijks met een opvallende supporter langs het parcours. In deze aflevering: de Nederlandse die haar geluk zocht en vond in Italië. "Ik woon hier nu al veertig jaar, maar aan sommige dingen wen je nooit. De bureaucratie? Vreselijk."

Video niet beschikbaar

"Hai, meneer! Van de NOS?" De dame die in Cesenatico langs het parcours van de Tour staat, is aangenaam verrast dat ze een Nederlandse journalist treft. Het blijkt een Nederlandse, een wielerliefhebber die haar geluk zocht én vond in Italië. Het is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis dat de Ronde van Frankrijk in Italië start, een kans die ze niet onbenut laat.

"De burgemeester en de regio hebben er ontzettend hun best voor gedaan", vertelt ze over de manier waarop de Italiaanse organisatie te werk is gegaan. "En als je dan Prudhomme ziet (Christian Prudhomme, de baas van de Tour, red.) - die glanst gewoon!"

Vakantieliefde

De liefde bracht haar naar Italië. "Ik ging op vakantie met drie vriendinnen. Ik wilde de zon zien, nadat ik was geslaagd voor mijn opleiding tot lerares", legt ze uit. "En na drie dagen zat-ie daar. My destiny." 2,5 jaar later verhuisde ze. "Hij zat bij de luchtmacht, ik was werkloos. Ik woon hier nu al veertig jaar, maar aan sommige dingen wen je nooit. De bureaucratie? Vreselijk."

"En voor de ouderen is de warmte heel zwaar. Vooral door de vochtigheidsgraad. Maar de liefde is er." En dat geldt ook voor de liefde voor Nederland, voegt ze eraan toe. "Ik ben nog steeds Nederlands staatsburger, geen Italiaans. Als ik die wilde krijgen, dan moest ik mijn Nederlandse inleveren. Dat heb ik er niet voor over."

Naast de grote rondes volgt ze ook de kleinere koersen. Zoals de Coppi-Bartali, een meerdaagse wielerwedstrijd in de buurt. "Mathieu van der Poel en Bauke Mollema waren er ook een keer, toen ben ik ook wezen kijken. En ook verschillende keren bij de Giro - twee dagen voordat Tom Dumoulin zijn carrière beëindigde."

"Ik had gisteren een VIP-stoeltje op de tribune van de gemeente. Dat was fantastisch. Die andere ritten waren ook mooi, maar de Tour is toch wat anders. Toen de renners over de finish kwamen... dat is iets speciaals."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie