Sport
NOS

De dag na Oranje: 'Het is opeens hartstikke leuk om in Wolfsburg te zijn'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dag na Oranje: 'Het is opeens hartstikke leuk om in Wolfsburg te zijn'

Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdagavond voor het eerst in twintig jaar voor de halve finales van een EK. Het voortdurende chagrijn rondom de ploeg heeft plaatsgemaakt voor optimisme, ziet verslaggever Thierry Boon. "Het is opeens hartstikke leuk om hier in Wolfsburg te zijn."

Video niet beschikbaar

Voor het eerst in twintig jaar staat het Nederlands elftal weer eens in de halve finales van een EK. De ploeg van bondscoach Ronald Koemand versloeg Turkije zaterdag met 2-1, op karakter. Vooral de wijze waarop Oranje bleef geloven in een resultaat, ondanks een achterstand, heeft het sentiment rondom de ploeg doen veranderen.

"Het is opeens hartstikke leuk om hier in Wolfsburg te zijn", zegt verslaggever Thierry Boon, verwijzend naar de thuisbasis van Oranje. "Daar hebben we weleens anders over gedacht."

Trots, teamgeest en saamhorigheid - het zijn drie begrippen die horen bij het Nederlands elftal van dit toernooi. Hoewel het voetbal niet flitsend is geweest, heeft de ploeg zich ontpopt tot een stel harde werkers dat alles voor elkaar geeft. Daarbij: iedereen zal aanwezig zijn als Oranje woensdag in Dortmund aantreedt tegen Engeland. Geen blessures, geen schorsingen. Ian Maatsen, die het duel met Turkije miste vanwege ziekte, is weer hersteld. "Ik heb niks slechts te melden", aldus Boon. Ook dat is weleens anders geweest.

Zure matten

Boon merkte zaterdag in het Olympiastadion van Berlijn hoe de sfeer rondom het elftal is. "Ik stond na afloop te wachten op interviews. De interviewpositie zit tussen de kleedkamer en de tribune waarop familie en vrienden zaten. De spelers gingen daar continu naartoe om hen te zien. Bart Verbruggen kwam terug met een ouderwets zakje snoep." Het bleken zure matten. "Hij zei: wil je er een? Die heb ik net van mijn moeder gekregen. Voor ik het wist zat ik te sabbelen op een zure mat van de moeder van Bart Verbruggen." Lachend: "In plaats van bier en pizza's heeft het Nederlands elftal het bereiken van de halve finales gevierd met de zure matten van zijn moeder."

Quote

Oranje heeft het bereiken van de halve finales gevierd met de zure matten van de moeder van Verbruggen

Verslaggever Thierry Boon over

Nog twee keer winnen en de Europese titel is, voor het eerst sinds 1988, weer voor Nederland. Oranje heeft weleens een moeilijkere route gehad, vertelt Boon. "Na twintig jaar staan ze weer in de halve finales en denk je: wow." Hij vervolgt: "Tegelijkertijd: gewonnen van Roemenië en Turkije... die moesten ze eigenlijk ook gewoon winnen."

Zelfde situatie

De grootste meevaller? "De volgende tegenstander zit in precies dezelfde situatie", wijst Boon op Engeland. "Die kunnen ook niet overtuigen en hebben een coach die onder vuur ligt. Ook daar gaat het allemaal maar net goed."

Goed voetbal of niet, volgens Boon heeft Oranje zaterdag laten zien dat een sterk teamgevoel dat goeddeels kan compenseren. "De spelers hebben geloof en veerkracht getoond. In de slotfase heeft Oranje alles gedaan om maar geen doelpunt tegen te krijgen. Ik denk dat ze dat heel veel vertrouwen geeft. Met die teamgeest zit het wel goed."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie