Sport
NOS

Broer van olympisch hockeyer Koen Bijen is commentator van zijn wedstrijden: 'Heel speciaal'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Broer van olympisch hockeyer Koen Bijen is commentator van zijn wedstrijden: 'Heel speciaal'

Afgelopen zondag scoorde hockeyer Koen Bijen zijn eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Frankrijk in het hockeytoernooi. Een mooie prestatie, vond ook de hockeycommentator van Eurosport. Al is hij misschien een beetje bevooroordeeld. Het is namelijk zijn tweelingbroer. Hij vertelt erover bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

"Bijen, Bijen, doelpunt!" klonk het afgelopen zondag. Het enthousiasme van Tom Bijen spatte ervan af. "Geweldig moment voor hem!"

'Het is heel speciaal'

"Zoals je merkte was het wel een beetje emotioneel", vertelt Bijen. Gek vindt hij het niet meer om commentaar te geven op een wedstrijd waarin zijn broer speelt. Dit deed hij ook al in clubverband en voor het Nederlands elftal in de Pro League.

"Maar het is wel heel speciaal. Het zijn de Olympische Spelen, het is hét podium voor de hockey." Als broer maakt hij het allemaal van dichtbij mee. "Sinds een jaartje of vier à vijf uitgesproken: Parijs. En dan staat hij daar, dan scoort hij en dan ben ik de commentator."

Niet veel fouten

Of hij ook eerlijk commentaar geeft als zijn broer slecht speelt? "Nee, dan zeg ik: wat een vervelende bal van zijn teamgenoot", grapt Bijen. Ook een slechte partij krijgt dus eerlijk commentaar. "Ik ben heel objectief, soms iets té zelfs. En ik vertel gewoon wat ik zie. En als hij een fout maakt, dan zeg ik dat ook."

Gelukkig is dat niet vaak nodig op dit niveau, zegt Bijen. "Het Nederlands team is niet voor niets de nummer één van de wereld, natuurlijk. Dus het valt wel mee hoe vaak ik hem moet corrigeren."

Voetbal vs. hockey

De tweelingbroers hebben ook samen op hoog niveau gesport. Ze zaten namelijk in de jeugdopleiding van Excelsior. Tot Koen Bijen besloot de voetbal in te ruilen voor de hockeystick en switchte van sport. Tweelingbroer Tom bleef voetballen. "Ik vond voetbal gewoon te leuk en ik ben blijven voetballen, en gelukkig is dat ook nog wel aardig goed gekomen."

Hij speelt nu namelijk in de tweede divisie voor de Rijnsburgse Boys. "Daar ben ik wel heel erg trots op."

Naar Parijs

Tot nu toe doet Bijen zijn commentaar vanuit Hilversum, maar als de hockeymannen de kwartfinale winnen, komt ook hij richting Parijs.

Het commentaar wordt in dat geval niet door hem verzorgd. "Die keuze kreeg ik wel, maar ik vind het wel leuk om als broer daar te zijn en het ook mee te maken", vertelt hij tot slot.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie