Buitenland
NOSNTR

Spoedoverleg in Parijs: moet Europa Oekraïne blijven steunen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoedoverleg in Parijs: moet Europa Oekraïne blijven steunen?

In Parijs komen vandaag de regeringsleiders van acht Europese landen, NAVO-chef Rutte en leiders van de Europese Commissie bijeen voor een spoedoverleg. Moet Europa Oekraïne blijven steunen? Hoe ziet de toekomst eruit voor Oekraïne? Europacorrespondent Tijn Sadee vertelt meer over het spoedoverleg in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Morgen is er in Saudi-Arabië een ontmoeting tussen hoge vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Rusland. De VS wil graag te weten komen of Rusland serieus wil onderhandelen over Oekraïne.

'Het moet wel gaan om een duurzame vrede'

Naar aanleiding van deze gesprekken komen de Europese leiders bijeen voor een spoedoverleg, volgens Ursula von der Leyen (Voorzitter van de Europese Commissie) staat de veiligheid van Europa 'op een keerpunt'.

De Britse premier Starmer wil dat er alles aan wordt gedaan Oekraïne in de sterkst mogelijke positie te krijgen, wat er ook gebeurt. Hij wil graag dat als er vrede komt, het wel gaat om een duurzame vrede. Regeringsleider Scholz van Duitsland sluit zich hierbij aan: "We moeten ervoor zorgen dat Oekraïne er niet alleen voor staat."

Europese troepenmacht

Er wordt ook gesproken over de eventuele inzet van een Europese troepenmacht. PVV-leider Wilders en Schoof staan hierin diametraal tegenover elkaar, vertelt Sadee.

Op X zegt Wilders het volgende: "NL zit al in veel missies en we moeten ons eigen grondgebied beschermen. Bovendien zijn er nog tienduizenden Oekraïense mannen in Nederland, laat hen maar teruggaan om hun eigen land te helpen, ook als militair."

Schoof heeft gezegd positief te staan tegenover een troepenmacht, "Nederland doet dan mee". "Er is een nieuwe Nederlandse politieke splijtzwam in de maak, terwijl de wereld hier op zijn kop staat", stelt Sadee.

In Parijs zal worden gediscussieerd over de positie van Oekraïne naar aanleiding van de uitspraken vanuit Amerika over onderhandelingen met Rusland. Het zal gaan daar over de vraag: "Gaat Europa dit laten lopen, of laten ze zien 'zo moet het niet, wat ons betreft'", vertelt Sadee.

EU-brede actie

"Er kunnen vandaag geen belangrijke knopen worden doorgehakt", zegt Sadee. Er zijn zeven EU-leiders en een niet-EU-leider bijeengekomen, 'een soort kopgroep'.

"Uiteindelijk wil je toch als EU, EU-breed met iets proberen te komen", sluit de correspondent af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie