Sport
NOS

Schermer Tristan Tulen gecoacht door zes jaar jongere broer: 'Meestal luistert hij wel'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Schermer Tristan Tulen gecoacht door zes jaar jongere broer: 'Meestal luistert hij wel'

Schermer Tristan Tulen maakte zondag op 33-jarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Spelen, onder leiding van zijn zes jaar jongere broertje. Zijn toernooi zat er na één wedstrijd alweer op. Hij verloor van de Italiaan Federico Vismara. "Een flinke deceptie", zei hij in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Ook de volgende dag was er van genieten van het grootste sportevenement ter wereld nog geen sprake, zo zei Tulen tegen verslaggever Thierry Boon. "Ik zou het niet zo snel genieten noemen nog. Het is een deceptie. Maar ik heb er uiteindelijk wel vrede mee, het was een goede partij, dus ik kan mezelf in de spiegel aankijken."

Tulen wordt gecoacht door zijn jongere broertje Rafael, die maar liefst zes jaar jonger is. "Jammer dat het zo afloopt, maar ik ben trots op hem." Ze hebben een goede band, vertelt Rafael. “Hij is zes jaar ouder, dus hij luistert niet altijd, maar meestal wel hoor." Tristan vult aan: "Hij kent mijn wedstrijdacties als geen ander, dat is heel belangrijk. Als iets niet werkt dan kijk ik even naar hem en dan weet ik: was ik te vroeg of te laat, had ik wat anders moeten doen? Dat is heel belangrijk op zulke momenten."

Goed wedstrijdplan

Ook gisteren probeerde Rafael zijn broer zo goed mogelijk bij te staan, tot tevredenheid van Tristan. "Het wedstrijdplan was goed. Maar de tegenstand was net te goed. Ik wist dat het lastig zou worden. De tegenstander ligt mij niet zo, maar je moet het ermee doen. We waren allebei goed, maar ik maakte één of twee kleine foutjes en dat kostte mij de overwinning."

Tristan is nu 33 en maakte zijn debuut. Is het nog haalbaar om over vier jaar de Spelen in Los Angeles mee te pakken? "Ik zal er zeker weer bij zijn, maar misschien meer in een ondersteunende rol. Voor een team heb je vier jongens nodig, daarvan hoop ik er dan eentje te zijn. We hebben een goede basis, over vier jaar zitten we hopelijk richting de top 8 van de wereld."

Een goed resultaat op deze Olympische Spelen had daarbij wel kunnen helpen, zegt Tristan. "De toekomst is nu nog blanco. We krijgen daar komende weken meer duidelijkheid over. We hebben eerst alles gericht op de Spelen, dat is nu voorbij, dus nu gaan we plannen maken voor de toekomst. Er zijn al wel plannen, maar daar moeten we nog bevestiging voor krijgen."

Meer geld

Dat heeft vooral te maken met geld, want schermen is geen grote sport. "Op de financiën hebben wij weinig invloed, maar dan helpt dit resultaat niet helemaal, maar ik hoop dat we meer financiële ondersteuning krijgen, zeker."

Want dat zijn jongere broertje Rafael zijn coach is, is niet uit luxe. "Ik sta hier nu met Rafael, maar wij kunnen ook extra ondersteuning gebruiken. Vroeger hadden we een fulltime bondscoach, maar we zijn samen verdergegaan uit financiële overwegingen. We willen uiteraard graag verder met een groter team."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie