Sport
NOS

Erben Erbij: Op bezoek bij de Belgen, burenstrijd in het Olympisch Stadion

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Op bezoek bij de Belgen, burenstrijd in het Olympisch Stadion

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars gaat op de voorlaatste dag van de Spelen inzoomen op de prestaties van de Belgische olympische ploeg. De Belgen wonnen op deze Spelen drie keer goud. De Vliegende Keep merkte al vrij snel een aantal linkjes op tussen de Belgische successen en Nederland.

Video niet beschikbaar

België staat 25ste op de medaillespiegel: drie keer goud, een keer zilver en een keer brons. "Wij hebben het nu steeds over de Nederlandse prestaties, maar de Belgen doen het ook goed", zegt Wennemars in de uitzending van RadiOlympia. "We richtten ons vroeger vaak op Duitsland, maar nu steeds meer op België. En zij op ons. Ik heb me even verdiept in hoe de Belgen het hier doen en eigenlijk hebben we met alle medailles wel een link."

"Nina Derwael won goud op de brug met ongelijke leggers. Zij is de vriendin van een speler van PEC Zwolle. Ik hoop dat ze de selectie van PEC kan inspireren om ook een topsportbeleid erin te gooien. Ik zie veel positieve kansen", aldus PEC Zwolle-supporter Wennemars.

De andere gouden medailles voor België werden veroverd door de hockeymannen en atlete Nafissatou Thiam. "Hockey is iets van Nederland, wij hadden die titel ook graag gewonnen. Maar België is heel goed en het is nu ook vaak Nederland-België. En Thiam won de zevenkamp en prolongeerde haar olympische titel. Anouk Vetter en Emma Oosterwegel pakten zilver en brons. We zitten er als Nederland continu dichtbij. En dan heb je ook nog het zilver van wielrenner Wout van Aert. Hij rijdt bij een Nederlandse wielerploeg", verklaart Wennemars.

foto: Pro Shots

Het podium bij de meerkamp: Emma Oosterwegel (brons), Nafissatou Thiam (goud) en Anouk Vetter (zilver)

Goudrecord

Met vijf medailles komt België niet in de buurt van de 31 medailles, waarvan negen goud, van Nederland. "Op basis van het klassement winnen wij met twee vingers in de neus. Wij hebben een record wat betreft het aantal medailles, maar niet voor het aantal gouden medailles. De Spelen van Sydney waren voor ons nog succesvoller (twaalf keer goud). Maar weet je hoe succesvol de Belgen waren op de Spelen van Antwerpen in 1920?", vraagt Wennemars aan presentatoren Robbert Meeder en Jurgen van den Berg.

"Ze haalden toen veertien keer goud! Waarmee? Misschien mochten ze zelf sporten toevoegen, misschien wel veldrijden. Ik ga het voor jullie opzoeken", aldus Wennemars, die in het Olympische Stadion naar Nederland-België gaat kijken bij de 4x400 meter bij de vrouwen. "Nederland kan voor een medaille gaan, maar ze moeten een beetje geluk hebben. In de halve finales waren ze gewaagd aan België. Het verschil was 0.08 seconden. Ze liepen ook allebei een nationaal record."

"In het Belgische team zit ook nog Naomi Van Den Broeck. Zij is geboren in Nederland en heeft een Belgische vader. Ik ga ook in gesprek met Rutger Smit, de oud-kogelstoter en -discuswerper voor Nederland. Hij is nu de baas van de Belgische atletiekploeg. Ik ga kijken hoe het met hem gaat en hoe hij over de Belgische successen denkt", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie