Zilver voor Kamminga en billenknijpen met Deurloo: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia
- Nieuws
- Zilver voor Kamminga en billenknijpen met Deurloo: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia
Het grote wachten van Bart Deurloo voor zijn turnfinale, het zilver van Arno Kamminga en de bijzondere, historische collectie van het Sieboldhuis: dit zijn de hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia.
Bart Deurloo traint hard voor de rekstokfinale
Toen hij zijn score zag en met zijn afsprong in één keer stilstond, dacht Bart Deurloo dat het wel genoeg moest zijn voor een plek in de finale. Maar: "Het was billenknijpen tot het eind", zegt Bart Deurloo in RadiOlympia. Tot en met de laatste turner was zijn plek namelijk niet zeker. "Het was wel zwaar als je keek wie er allemaal nog moesten turnen."
Dinsdag 3 augustus vindt de finale op de rekstok plaats en in de tussentijd gaat Deurloo hard doortrainen. "De elementen erin rammen en puntjes op de 'i' zetten", dat is wat de turner deze dagen doet. Het is de bedoeling dat hij in de finale een oefening gaat doen met drie vluchtelementen, "daar ga ik voor en daar ga ik deze acht dagen voor trainen."
Video niet beschikbaar
Zilver voor zwemmer Kamminga
De voorbereiding van Kamminga is anders dan andere zwemmers, vertelt analist Joost Reijns in RadiOlympia. Waar andere zwemmers het water in gaan, blijft Kamminga alleen op het droge om zijn rek- en strekoefeningen uit te voeren. En in die voorbereiding maakt Kamminga zich op voor een medaille op de 100 meter schoolslag. Reijns: "Het is negen jaar geleden dat we een Olympische zwemmedaille hebben gehaald. Ik hoop dat dit het zwemmen een boost geeft. We hebben jarenlang alleen maar vrije slagzwemmers gehad. Het is eens tijd dat we er een andere discipline erbij krijgen die we verder ontwikkelen. Laat het een opmars zijn naar meerdere slagen."
Op de 100 meter schoolslag behaalt Kamminga uiteindelijk zilver. "In de race waarin het allemaal moet kloppen heeft hij een bijna perfecte race gezwommen", luidt het commentaar van Arman Avsaroglu. Het zilver van Kamminga op de schoolslag is de eerste Nederlandse Olympische medaille op deze discipline sinds 1960.
Video niet beschikbaar
Een bijzondere collectie in het Sieboldhuis
Voor Olympisch publiek zijn de grenzen van Japan gesloten, dus haalt verslaggever Mai Verbij een beetje Japan naar Nederland. In de serie Japan van jou, Japan van Mai onderzoekt zij de kruisbestuiving tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. Want Nederland en Japan hebben een bijzondere band, die je in heel Nederland ook terugziet.
Dit keer gaat Mai terug in de tijd naar begin 1800. Een tijd waarin de Japanse grenzen ook strikt gesloten waren, maar waar voor Nederland een uitzondering werd gemaakt. In 1822 zet Philipp Franz von Siebold voet aan wal op het eiland Deshima. Daar moet de arts zoveel mogelijk informatie verzamelen over het hermetisch afgesloten land. Op het moment dat hij kaarten krijgt van Japan, wordt die verzamelwoede hem bijna fataal.
Japan van jou, Japan van Mai
Hoe kaarten van Japan deze arts bijna de kop kostten: een bijzondere collectie in Leiden
De Japanse kaarten van Von Siebold
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.