Sport
EO

'Beachvolleyballer Van de Velde neemt geen verantwoordelijkheid voor verkrachting 12-jarige'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beachvolleyballer Van de Velde neemt geen verantwoordelijkheid voor verkrachting 12-jarige'

Beachvolleyballer Steven van de Velde (29), die volgende week meedoet aan de Olympische Spelen, werd tien jaar geleden door een Britse rechter veroordeeld voor het verkrachten van een 12-jarige. Sara Alaoui, die met de Safe Space Club slachtoffers van seksueel misbruik begeleidt, zou hem het liefst weren van de Spelen: "Hij neemt geen verantwoordelijkheid en hij ziet zichzelf te veel als een slachtoffer."

Mag je als veroordeelde zedendelinquent meedoen aan de Olympische Spelen?

Video niet beschikbaar

Voor Van de Velde zullen de Spelen al anders verlopen dan voor andere sporters. Zo verblijft hij niet tussen de collega-sporters in het Olympisch dorp en praat hij niet met de pers.

Hoe Van de Velde praat over de zaak is niet goed, zegt Alaoui in Dit is de dag: "Hij heeft het er over dat hij een puber was, maar hij was 19 dus dan ben je dat niet. Hij zegt dat hij wil dat het stopt en dat hij verder wil met zijn leven, daaruit blijkt dat het niet de ernst van de situatie inziet. Hij doet het af als een jeugdzonde", vindt zij.

Alaoui vindt dat Van de Velde op zich een tweede kans verdient, maar dat hij zichzelf te veel als een slachtoffer ziet. "Hij laat niet zien hoe erg het eigenlijk is, want deze jongedame heeft eigenlijk levenslang gekregen." Ze had graag gezien dat de positie van Van der Velde gebruikt was om zich in te zetten tegen kindermisbruik. "In Eindhoven heb je een club van mannen die eerder hun vrouw hebben mishandeld, die nu andere mannen helpen om het niet te doen", geeft ze als voorbeeld.

Rechtspraak

Advocaat Jordi l’Homme vindt de ophef onterecht. "We zijn inmiddels tien jaar verder. Hij is afgestraft door de rechter. Hij heeft in de strafzaak direct onderkent dat hij iets vreselijks heeft gedaan en het niet had moeten doen", zegt hij. Volgens l’Homme zijn drie doelen van rechtspraak toegepast in de zaak: "De vergelding is inmiddels geweest, de norm is bevestigd én hij is geresocialiseerd."

L’Homme wijst erop dat NOC-NSF onderzoek heeft gedaan naar Van de Velde: "Daaruit is gebleken dat de kans op recidive nihil is."

Vooralsnog gaat Van der Velde naar de Spelen. Het beachvolleybal begint op 27 juni, vlak onder de Eiffeltoren.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie