Sport
NOS

Waarom scheidsrechter Van Bunge wel 'blij' was met de uitschakeling van de hockeymannen

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom scheidsrechter Van Bunge wel 'blij' was met de uitschakeling van de hockeymannen

De Nederlandse hockeymannen stelden hevig teleur op de Olympische Spelen, maar toch stond er donderdag een Nederlander op het veld tijdens de olympische hockeyfinale. Coen van Bunge was een van de drie scheidsrechters bij de finale tussen België en Australië. Daarmee kwam een droom uit voor de hockeyscheidsrechter uit Voorburg. Verslaggever Krijn Schuitemaker blikte met Van Bunge terug op zijn bijzondere Spelen.

Video niet beschikbaar

Voor de Nederlandse hockeymannen eindigden de Spelen in de kwartfinales tegen Australië. Van Bunge zag door die uitschakeling de kansen toenemen om een halve finale en de finale te leiden. Tot zijn grote vreugde werd de Nederlandse scheidsrechter samen met twee collega's aangewezen om de eindstrijd tussen België en Australië te leiden. België won na shoot-outs.

"Het was waanzinnig. Een droom kwam uit. Het was een mooie wedstrijd en we wisten als scheidsrechters ook op de achtergrond te blijven. Deze finale is voor mij wel het hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe", zegt Van Bunge, die bij internationale toernooien afhankelijk is van hoe ver Nederlandse teams komen. "Voor mij is het dus lekker als een Nederlands team minder presteert."

Geen medaille

Van Bunge floot meerdere wedstrijden in Tokio. "Na de groepsfase ontstaan er twee groepen scheidsrechters. De ene groep haakt af na de poulewedstrijden en de andere groep gaat door richting de kwartfinales, halve finales en de finale. Als het zo uitpakt dat je de finale mag leiden dan is dat fantastisch. Een hoger podium dan de olympische finale is er niet voor hockeyers, maar ook niet voor hockeyscheidsrechters. Ik krijg alleen geen medaille, maar dat is niet erg."

In het hotel van de officials kreeg Van Bunge het bericht dat hij de finale mocht leiden. "We hebben een eigen verdieping in het hotel en voor de meetings zaten we in de buurt van de lift, waar nog een beetje open ruimte is. We werden bij die meeting eerst allemaal bedankt voor onze inzet. Daarna werden de scheidsrechters voor de strijd om brons aangewezen en volgde er groot applaus. Toen de scheidsrechters voor de finale genoemd werden volgde een nog groter applaus."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Telefoon ontploft

Dat de finale tussen België en Australië, de nummers één en twee van de wereldranking, ging, vond Van Bunge extra speciaal. Zeker omdat het voor hem is uitgesloten dat hij een finale met Nederland mag leiden. "Voor mij is het een droomfinale: de beste hockeyteams van de wereld tegenover elkaar. Gelukkig was het ook een finale zonder gedoe. Alleen misschien bij de laatste bal van de shoot-out. Die nam Australië twee keer na ingrijpen van de videoscheidsrechter. België kon dus als bonus twee keer juichen om de overwinning", aldus Van Bunge lachend.

De 40-jarige scheidsrechter, sinds 2003 actief in de Nederlandse Hoofdklasse, kreeg veel positieve reacties na de finale. "Er waren zeker complimenten. Van alle scheidsrechters hier en de officials. Mijn telefoon ontplofte ook. Via social media kreeg ook allemaal berichten van mensen die de finale thuis hadden gezien. Na afloop van de finale heb ik met de andere twee scheidsrechters ook een klein feestje gevierd", verklaart Van Bunge.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie