Danny Melger regisseerde EK-wedstrijden: 'een droomklus'
- Nieuws
- Danny Melger regisseerde EK-wedstrijden: 'een droomklus'
Vandaag worden de Olympische Spelen in Tokio geopend. Het grootste sportevenement ter wereld is uiteraard een mediaspektakel, helemaal nu er bijna nergens publiek is. Regisseur Danny Melger deed de tv-registratie van een aantal EK-wedstrijden en vertelt in NOS Met het Oog op Morgen hoe het is om zo'n wedstrijd te regisseren.
Video niet beschikbaar
"Het was een droomklus, het EK. Je moet ervoor uitgenodigd worden en dan mag je je eigen team zelf samenstellen, met hen ga je zo'n droomklus aan. Dat dreamteam had ik stiekem al wel in m'n hoofd zitten, sinds 2004 waren we al niet bij zo'n grote wedstrijd aanwezig geweest, dus ik hoopte dat het zou lukken."
Er keken miljoenen mensen naar de wedstrijden die Melger regisseerde in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd van Denemarken tegen Wales staat hem het meeste bij. "Je probeert je te verdiepen in de ploegen die op het veld staan. In dit geval kwam er heel veel emotie bij kijken. Het is belangrijk om je in te leven en te bedenken: wat staat er hier op het spel?"
Protocollen
Naar aanleiding van de wedstrijd waarin de Deense voetballer Christian Eriksen in elkaar zakte op het veld, ontstond er discussie over het wel of niet laten zien van de situatie op het veld. "Er zijn protocollen voor, maar in dit geval is het wel erg lastig." Melger regisseerde deze wedstrijd niet, maar heeft wel een keer iets soortgelijks meegemaakt. "In een van de eerste Champions League wedstrijden die ik regisseerde ging een speler naar de grond. Hij had uiteindelijk 'slechts' een dubbele beenbreuk, maar wij wilden graag met de camera's afstand houden. Het is een beslissing die je neemt in een split second, en die is nooit perfect."
Bij sportwedstrijden vragen actievoerders regelmatig aandacht op het voetbalveld. In principe wordt dat niet in beeld gebracht, vertelt Melger. "De afspraak is: als het het spel niet beïnvloed, negeren we het. Er zijn altijd mensen die de aandacht willen opeisen, maar we willen focussen op de sport. Tenzij het verloop van de wedstrijd door zo'n actie beïnvloed wordt."
Publiek
Bij de Olympische Spelen zal geen publiek aanwezig zijn. Melger vindt publiek heel belangrijk voor het in beeld brengen van wedstrijden. "Publiek geeft context aan de sportwedstrijd, die emoties zijn echt. Wij bedienen een kijker die het liefst zelf in het stadion zou zitten, die daar niet is. Ik vind echte supporters in het stadion heel dankbaar."
Hoe is het om als regisseur te werken op grote sportevenementen?
Video niet beschikbaar