Wordt lifesaving een Olympische sport? 'Het is vechten tegen de elementen'
- Nieuws
- Wordt lifesaving een Olympische sport? 'Het is vechten tegen de elementen'
Bij het woord 'lifesaving' zullen al snel beelden van hagelwitte stranden, woeste golven en in slowmotion rennende strandwachten door het hoofd schieten. Maar lifesaving is een grote sport, met wereldwijd zoveel deelnemers dat er WK's worden georganiseerd. Robert Hendriks kwam vorige week terug van het Wereld Kampioenschap Lifesaving met twee gouden en één zilveren medaille op zak. Bij De Nieuws BV vertelt hij over de spectaculaire sport.
Video niet beschikbaar
De sport is ontstaan bij de reddingsbrigades waar de strandwachten moesten trainen om mensen uit de zee en zwembaden te redden. "Deze mensen zijn honderd jaar geleden wedstrijdjes tegen elkaar gaan doen tijdens het trainen, en nu is het wereldwijd een grote sport", aldus Hendriks.
Sport tegenwoordig
Ondanks wat de naam doet vermoeden, worden er tijdens wedstrijden geen levens gered. "Het gaat nu puur om snelheid, maar er worden wel technieken en materialen gebruikt die tijdens het echte redden ook ingezet worden", legt Hendriks uit.
De sport is opgebouwd uit verschillende onderdelen die uitgevoerd worden in het zwembad of op het strand en in de zee. Zo zijn er zes individuele onderdelen en vier estafettes in het water. Hendriks legt uit dat de onderdelen in het zwembad vergelijkbaar zijn met wedstrijdzwemmen. De onderdelen buiten zijn wat gevarieerder. "Je legt een parcours af dat start op het strand en in de zee ontwijk je boeien of heb je een kano of surfplank mee." Het is volgens Hendriks hard werken om dit goed te kunnen, maar dat maakt de sport volgens hem ook mooi.
Wereldwijd
In Nederland beoefenen een paar honderd man lifesaving, maar in Australië is het een grotere sport. Hendriks zegt dat lifesaving daar ook meer onderdeel is van de cultuur. "Tijdens kampioenschappen daar doen al snel meer dan achtduizend mensen mee." In Australië is het zelfs een vereiste om eerst een tijd strandwacht te zijn voordat er meegedaan kan worden aan toernooien.
Olympische ambities
Er waren al eerder ideeën over het Olympisch maken van de sport, maar nu worden er concreet over gesproken met de lifesaving wereldbond en het IOC. "Er worden serieuze stappen gezet om het tijdens de Olympische Spelen van 2032 in Brisbane op het programma te zetten." Hendriks verwacht dat kijkers de sport spectaculair zullen vinden. "De hoge golven en het vechten tegen de elementen, dat is super vet." Of hij zelf bij het Olympisch debuut van de sport aanwezig zal zijn? "Ik zal mijn best doen."