Binnenland
KRO-NCRV

Wat nou Nederlands Elftal: hommels kunnen óók voetballen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat nou Nederlands Elftal: hommels kunnen óók voetballen

Historicus en Spraakmaker Eva Rovers heeft niets met het EK voetbal, maar wél met bijen en hommels. Ze las dat deze insecten ook kunnen voetballen. Spraakmakers zoekt uit of dit een urban legend is, of dat hommels écht wel eens een balletje trappen.

Video niet beschikbaar

"Er is een ontzettend leuke studie gedaan waarin onderzoekers gekeken hebben in hoeverre hommels in staat waren om een balletje in een doel te werken", vertelt hoogleraar David Kleijn van de Universiteit van Wageningen.

Eigenlijk onderzocht de studie hoe snel hommels - die een beloning kregen - in staat waren om te leren. "Dat bleek verrassend snel te zijn", zegt Kleijn. "Die hommels hadden heel snel in de gaten dat als ze dat balletje in het doel werkten, ze een beloning kregen." De hommels speelden het voetbal dan ook niet voor hun plezier, legt Kleijn uit. "Dat doen ze omdat ze suiker krijgen."

Complexe dingen

"We denken vaak dat er grote hersenen nodig zijn om complex gedrag te kunnen vertonen. En deze studie met de voetballende hommels laat zien dat ook beestjes met piepkleine hersenen hele complexe dingen kunnen doen", zegt Kleijn.

Bijen die ziektes ruiken

Hommels zijn een soort bij en bijen hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. Onlangs bleek uit Amerikaans onderzoek al dat honingbijen longkanker kunnen ruiken. De onderzoekers hebben de beestjes zelfs geleerd om verschillende typen kankercellen te herkennen.

Ook zijn er bijen getraind die het coronavirus, Alzheimer en Parkinson kunnen ruiken. Ook voor niet-medische zaken worden bijen ingezet, zoals bij het opsporen van landmijnen in oorlogsgebieden.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie