Binnenland
PowNed

Rechter straft meer voetbalvandalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter straft meer voetbalvandalen

De rechter deelt steeds vaker straffen uit aan voetbalvandalen. In het afgelopen jaar zijn 169 daders van voetbalgeweld en -rellen veroordeeld. Dat zijn er bijna vier keer zoveel als in 2019, het pre-coronajaar. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak die zijn ingezien door de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het voetbalgeweld na de coronaperiode is toegenomen en dat het Openbaar Ministerie meer relschoppers voor de rechter heeft gebracht. In 2023 zijn 169 daders van voetbalgeweld en -rellen door de rechtbank bestraft voor openlijke geweldpleging, mishandeling of vernieling. In 2019, het jaar voor de coronapandemie uitbrak, ging het slechts om 44 veroordelingen. Het gaat dus om een toename van ongeveer 285 procent. De daders kregen celstraffen (97 keer), taakstraffen (139 keer) en geldboetes (minder dan 10 keer).

Experiment digitale meldplicht

Het experiment met de zogenoemde ‘digitale meldplicht’ gaat binnenkort een nieuwe fase in. Momenteel loopt in Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden een test met de Mini-ID, een klein draagbaar kastje, waarmee gemeenten controleren of overlastgevende voetbalsupporters zich aan een gebiedsverbod houden door het lezen van hun vingerafdruk.

Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan Het Misdaadbureau weten dat de eerste fase van de pilot - waarin 10 vrijwilligers de Mini-ID hebben getest - inmiddels is afgerond en positief is geëvalueerd. De verwachting is dat in de loop van het aankomend voetbalseizoen wordt gestart met de volgende fase waarin kleinschalig de eerste gebiedsverboden met een digitale meldplicht kunnen worden opgelegd. Pas na evaluatie hiervan valt er een besluit over de bredere uitrol van de digitale meldplicht.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over voetbalgeweld met burgemeester van Breda Paul Depla, Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond en agent Paul Francken, die al jarenlang als ME’er werkt. Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie