Sporthistoricus Van de Vooren: 'Paralympische Spelen nu nóg belangrijker dan de Olympische Spelen'
- Nieuws
- Sporthistoricus Van de Vooren: 'Paralympische Spelen nu nóg belangrijker dan de Olympische Spelen'
De Olympische Spelen in Tokio zijn zondagmiddag (Nederlandse tijd) afgesloten met de sluitingsceremonie. In de studio van RadiOlympia keek sporthistoricus Jurryt van de Vooren met veel belangstelling mee. De Spelen 'vieren' dit jaar het 125-jarig bestaan, maar daar zag Van de Vooren weinig van terug in Japan. De sporthistoricus was ook kritisch op het IOC dat een delegatie van Belarus (Wit-Rusland) met hun vlag mee liep bij de sluitingsceremonie.
Video niet beschikbaar
125 jaar Olympische Spelen
Dat de Spelen 'jarig' zijn was niet te merken, zag Van de Vooren. "De Olympisch Spelen bestaan 125 jaar, maar het wordt niet gevierd in Tokio. In dit jubileumjaar hebben we ook nog de Winterspelen. Vanuit het perspectief van 125 jaar Olympische Spelen zijn er zeker algemene tendensen te zien bij de deelnemers en het percentage mannelijke en vrouwelijke deelnemers. Daar hecht het IOC veel waarde aan. We gaan nu toe naar 48,5 procent vrouwen", vertelt de sporthistoricus in de uitzending van RadiOlympia.
"Ik kijk ook naar de verhouding mannen en vrouwen bij medailles. Ook omdat de olympische beweging dat zo belangrijk vindt. Maar je hebt ook nog enorm veel individuele verhalen waarmee ieder land vooruit kan. Ieder land beleeft hoogte- en dieptepunten op de Spelen. Dat kan ook niet anders met zo'n twaalfduizend sporters", aldus Van der Vooren.
Spelen in coronatijd
In vergelijking met voorgaande Spelen was de editie in Tokio er een waartegen opvallend veel protest was bij de lokale bevolking. "Rond deze Spelen was wel een van de grootste vormen van verzet bij een Olympische Spelen. En objectief gezien had je de Spelen beter niet hier kunnen houden. Het is doorgegaan, maar pas over een tijdje kunnen we de conclusie trekken of het verstandig was. Ook voor de gezondheidszorg en hoe moe Japan is om problemen aan te pakken."
Van Vooren hoort dat de besmettingscijfers in Tokio blijven stijgen, maar hoopt dat de Paralympisch Spelen daardoor niet afgelast worden. "Ik vind de Paralympische Spelen het sportevenement met het belangrijkste maatschappelijke antwoord op de problemen waar de wereld in zit. Mensen met een handicap, die ziek zijn geweest of een ongeluk hebben gehad kun je laten zien dat ze nog altijd mee kunnen doen aan een groot sportevenement. Dat moet hoop geven aan mensen die corona hebben gehad.
De Paralympische spelen vind ik nu nog belangrijker dan de Olympische Spelen. Ik zou het een deceptie vinden wanneer de Paralympische Spelen toch niet doorgaan. Juist in een tijd waarin mensen met een handicap of ziekte aan sport doen om te herstellen of voor pijnbestrijding en niet alleen om de gezelligheid. Ik hoop niet dat alles aan de kant is gezet voor de Olympische Spelen. Ik zou zeggen: je moet het allebei doen of je had het allebei niet moeten doen."
Video niet beschikbaar
Ceremonies
Van der Vooren zit samen met Japankenner Mai Verbij en Sietse Bakker, betrokken bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival, in de studio en spreekt daar met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag over de sluitingsceremonie van de Spelen. Een openings- en sluitingsceremonie was er nog niet bij de eerste editie van de klassieke Spelen in 1896 in Athene.
"Als ik de techniek zou hebben om jullie 125 jaar terug in de tijd te brengen en ik had jullie niet verteld dat de Spelen bezig zouden zijn in Athene, dan hadden jullie dat ook niet gemerkt. Er waren geen olympische ringen, geen ceremonies, niemand deed mee voor een land, maar als individu en gouden en zilveren medailles waren er ook nog niet. In 1906 was voor het eerst een openingsceremonie, de sluitingsceremonie kwam pas in 1956. Het belangrijkste aan de sluitingsceremonie is dat sporters per land het stadion binnen komen en zich daarna mengen met sporters uit andere landen. We zijn dan weer één wereld. Een jongen van zeventien kwam op dat idee", aldus Van der Vooren.
Video niet beschikbaar
Gemiste kans IOC
Op het moment dat de vlaggendragers van de landen, onder wie Sifan Hassan namens Nederland, het stadion binnen lopen, vraagt Van der Vooren zich nog iets af. "Mag de vlag van Belarus (Wit-Rusland) hier nog wel bij lopen? Als er één land is geweest waar de olympische code is geschonden, dan is dat Belarus. De sporters van Belarus kunnen er niets aan doen, maar die moeten eigenlijk achter de algemene olympische vlag lopen, met het vluchtelingenteam. Het IOC had Belarus vanwege het schenden van de olympische code, door een van de sporters te willen ontvoeren, het recht moeten ontnemen om hun vlag te tonen bij de sluitingsceremonie. Die kans heeft het IOC verspeeld."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.