Binnenland
NOS

Worden jurysporten in de toekomst beoordeeld met hulp van AI?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden jurysporten in de toekomst beoordeeld met hulp van AI?

Dat kunstmatige intelligentie in veel beroepsgroepen kan worden toegepast wordt voor steeds meer mensen duidelijk. Maar zou het ook op de stoel van de jury kunnen gaan zitten? Luisteraar Nellie vroeg zich dat af, en dus zocht RadiOlympia dat uit.

Video niet beschikbaar

"Het is zeker mogelijk," begint Marloes Pomp, adviseur van de Nederlandse AI-coalitie. "Als je de computer genoeg voorbeelden geeft van wat bijvoorbeeld een goede sprong is, dan kan de computer op een gegeven moment leren wat een goede sprong is - of een andere vaardigheid natuurlijk."

Trainingsdata

Om AI goed te laten functioneren in jurysporten, is er wel veel trainingsdata nodig. "Je hebt heel veel voorbeelden nodig van wat we dan een goede afsprong vinden," legt Pomp uit. "En als je dat aan een computer geeft en je gaat de computer trainen, dan kan die dat op een gegeven moment zelf - en dan noemen we dat kunstmatige intelligentie."

Subjectiviteit

Er zijn echter aspecten van jurysporten die moeilijker te automatiseren zijn, zoals het beoordelen van elegantie, souplesse, en netheid. Daarom benadrukt Pomp dat AI niet de jury zal vervangen, maar eerder als een hulpmiddel zal dienen: "Het gaat uiteindelijk om mensgerichte AI; het helpt de mens in wat we willen doen."

Steeds meer AI in de sport

AI wordt al in veel sporten toegepast, zoals bij het 3x3-basketbal, vertelt Pomp: "In steeds meer sporten wordt AI-technologie gebruikt," vertelt Pomp. "De opgehaalde data wordt gebruikt om analyses te maken. Dat zie je in steeds meer sporten terug. Maar AI is op dit moment nog niet zo goed dat het menselijk oog kan worden weggelaten."

Menselijke aspect

De toekomst van kunstmatige intelligentie in jurysporten hangt af van de vraag of we dit zelf willen. "Met meer data en betere computers zal AI zich verder ontwikkelen," aldus Pomp. "Maar sport draait ook om het menselijke aspect. Ik weet niet of het leuker wordt als we alleen nog maar met een computer kijken naar een bepaalde worp", besluit Pomp.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie