Dit is wat mimiek zegt over onze politici
- Nieuws
- Dit is wat mimiek zegt over onze politici
Ze zijn deze dagen bijna niet te missen: debatten en interviews met politici. Er worden tijdens de debatten een hoop oneliners gebruikt, maar er is ook veel te zien in wat er niet wordt gezegd. An Gaiser, expert integriteitsonderzoek en screening, vertelde bij Spraakmakers wat de non-verbale communicatie van politici ons kan zeggen.
Video niet beschikbaar
Tong van Wilders
Wilders laat regelmatig zijn tong zien tijdens de debatten. Hij gaat dan met zijn tong onder of boven zijn bovenlip heen, valt presentator Ghislaine Plag op. "Je ziet dat bij kinderen ook vaak gebeuren zegt", Gaiser. "Als kinderen proberen om niet buiten de lijntjes te kleuren, gaat de tong ook naar buiten en Wilders doet dat door zijn tong tegen zijn wang te drukken." Het zegt volgens Gaiser iets over de frustratie om iets niet te kunnen zeggen. Het valt haar op dat Wilders dit vooral doet als hij luistert. "Het is heel interessant: wat beleeft hij eigenlijk nog meer in zijn innerlijke wereld? Want hij zou meer willen zeggen dan hij kan op dat moment."
foto: ANP
Wenkbrauwen van Yeşilgöz
"Yeşilgöz heeft vaak haar wenkbrauwen hoog als ze praat", merkt de presentator op. Maar wie daardoor denkt af te lezen dat Yeşilgöz dan verrast of verbaasd is, kan het wel eens mis hebben, legt Gaiser uit. "Inmiddels is de wetenschap wat verder en weten we dat het ook kan betekenen dat je heel hoog alert bent. Denk maar aan de camera die ook wijd opengaat, dat ook veel licht kan ontvangen." Dan kan er sneller worden geacteerd en sneller worden gehandeld. "Dus je zou van haar kunnen zeggen dat ze in staat is snel te acteren, snel te handelen en heel alert te zijn", zegt Gaiser.
Daarnaast valt het Gaiser op dat er bij Yeşilgöz soms wit onder de onderste oogleden te zien is. Dat betekent dat ze zich af en toe ook terug kan trekken. "Dus haar spiertonus, haar onderste oogleden, ontspannen helemaal en dat laat zien dat ze ook in staat is om af en toe even te reflecteren en te observeren voordat ze handelt."
foto: ANP
Oogleden van Timmermans en Omtzigt
Ook Timmermans gebruikt zijn wenkbrauwen, maar doet dit op een andere manier. De ogen gaan daarbij wat sneller dicht. "Je ziet bij hem, net als bij Pieter Omtzigt, dat hij heel veel zijn onderste oogleden aanspant", zegt Gaiser.
"Vanuit onderzoek weten we daar ook weer van dat het niet betekent dat je boos, agressief of dominant bent, maar meer dat je bezig bent met controle willen krijgen over de informatie die je ontvangt." Iemand wil meer grip krijgen op de situatie, legt Gaiser uit. "Je bent aan het analyseren: wat moet ik met de informatie en hoe kan ik duidelijk overkomen? En dat zie je bij Timmermans heel goed."
Glimlach van Rutte
"Er wordt vaak gezegd dat er een echte glimlach is en een neppe glimlach, maar we weten door onderzoek inmiddels dat dit niet bestaat", zegt Gaiser. Een glimlach is volgens Gaiser altijd een manier om contact te leggen met mensen. "Als je net als Mark Rutte gaat knijpen met je onderste oogleden en gaat lachen, wordt er vaak gedacht: ik vertrouw hem niet, ik geloof hem niet", aldus Gaiser.
"Ik probeer dan uit te leggen waar het gedrag wel vandaan komt. Namelijk dat hij probeert contact te houden met zijn publiek. Als je dat soort dingen weet, dan gaat er echt een wereld voor je open."
foto: ANP
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!