Tweede Kamer stemt voor strategie vóór het verbeteren van zorg voor vrouwen
- Nieuws
- Tweede Kamer stemt voor strategie vóór het verbeteren van zorg voor vrouwen
De gezondheidszorg is te weinig ingesteld op vrouwen, waardoor zij vaak te lang met klachten blijven rondlopen. De Tweede Kamer wil daarom dat zorgminister Fleur Agema meer doet om de zorg voor vrouwen te verbeteren. Afgelopen week stemde de Kamer voor de Nationale Strategie Vrouwengezondheid. In De Nieuws BV spraken we met Emma Lok, directeur van WOMEN Inc. en VVD-Kamerlid Judith Tielen over deze motie.
Video niet beschikbaar
Hoewel de motie is aangenomen, kent de strategie nog geen invulling. "Momenteel bestaan er verschillende initiatieven voor vrouwspecifieke aandoeningen, maar deze staan los van elkaar", vertelt Tielen. "Minister Agema moet met één strategie komen die alle krachten van alle initiatieven bundelt en ambitie geeft." Het belang bij een toename van kennis is enorm, zegt Lok: "Alle vrouwen krijgen gemiddeld in hun leven met één of twee aandoeningen te maken."
Trage diagnoses
Deze vrouwspecifieke aandoeningen, zoals endometriose, bekkenbodemproblemen, menstruatieklachten, zwangerschap en de overgang, worden vaak niet tijdig herkend. Zelfs bij hart- en vaatziekten, waar zowel mannen als vrouwen mee te maken krijgen, uiten de symptomen zich anders bij vrouwen. "Het zijn allemaal ziekten waar we nog weinig van weten", stelt Lok. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk te herkennen is voor specialisten. "De gemiddelde tijd voor een endometriose-diagnose is bijvoorbeeld zeven tot tien jaar. Je kunt je het leed voorstellen wat daaraan voorafgaat en de behandeling moet dan nog beginnen."
Deze podcast sluit goed aan bij dit onderwerp:
Geen kleine man
Gebrek aan erkenning
Volgens Tielen wordt er lacherig gedaan over vrouwen en hun problematiek. "Gemiddeld zien vrouwen tien tot veertien zorgverleners voordat ze eindelijk de diagnose endometriose krijgen." Lok herkent deze onverschilligheid uit ervaringen van anderen: "Vrouwen worden minder snel naar een specialist doorverwezen en kunnen minder makkelijk röntgenfoto’s en echo’s laten maken." Specialisten willen vaak wel betere zorg bieden, maar al bij opleidingen wordt er te weinig kennis voor overgebracht.
Investeren
Hoewel de Nationale Strategie Vrouwengezondheid een historische stap is voor Nederland, lopen we volgens Lok achter op andere landen. In Ierland wonen 2,5 miljoen vrouwen en hun overheid heeft daar 140 miljoen geïnvesteerd. Nederland werkt nu met kruimels en een kleine 15 miljoen extra bonus van minister Dijkstra. "Als we de situatie in Ierland naar onze situatie vertalen, zou Nederland minstens 300 miljoen moeten investeren", zegt Lok.
Terwijl Tielen aangeeft dat het nog te vroeg is om te bepalen of er meer geld nodig is, benadrukt Lok liever de positieve effecten van een flinke investering: "Het is een samenlevingsvraagstuk. Als je het goed doet, levert het de samenleving 7,6 miljard euro op, los van dat het leed van meisjes en vrouwen verminderd en voorkomen wordt".
Hoe nu verder?
Minister Agema heeft laten weten achter de Nationale Strategie te staan en bereid te zijn miljoenen vrij te maken voor onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen. Ze wil samenwerken met andere ministeries zoals Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken, om ervoor te zorgen dat vrouwen niet langer worden tegengehouden door ziekte. Tielen geeft aan de minister te hebben opgedragen om voor de zomer van 2025 met een concreet plan te komen. Dan kan de Kamer debatteren over aanpak, ambities en het financiële plaatje.