Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Veel vrouwen dolen nog altijd in medisch niemandsland: 'Vrouwen zijn geen kleine mannetjes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel vrouwen dolen nog altijd in medisch niemandsland: 'Vrouwen zijn geen kleine mannetjes'

Tot voor kort werd er in de medische wereld gedacht dat het vrouwenlichaam, op enkele uiterlijke kenmerken en de baarmoeder, eigenlijk gelijk was aan het mannenlichaam. Dit zorgde ervoor dat veel medische klachten niet herkend werden bij vrouwen. Die ommekeer moet nu gemaakt worden, en daar maakt zorgminister Pia Dijkstra (D66) miljoenen voor vrij. "Het zijn niet alleen vrouw-specifieke problemen, dit probleem is breder", stelt viroloog Marion Koopmans bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Vrouwen moeten veel serieuzer worden genomen in de geneeskunde'

Video niet beschikbaar

Ook in de virologen-wereld van Koopmans zelf is er inmiddels steeds meer aandacht voor de geneeskundige verschillen tussen mannen en vrouwen. "Het is eigenlijk iets dat in alle onderzoeksvelden speelt", legt Koopmans uit. "We worden er ook op bevraagt. Dus heb je nagedacht over gender? Laatst kreeg de vraag: welk geslacht hebben die cellen eigenlijk? Zelfs ik had daar nog nooit bij nagedacht."

Dat ze zelf als vrouw hier niet bij stil had gestaan, tekent volgens viroloog Koopmans het probleem van de cultuur waarin medici opgeleid worden. "Dit geldt op vele terreinen. Problemen bij vrouwen moeten anders geduid en gediagnostiseerd worden. Tijd voor bewustwording."

'Geen kleine mannetjes'

Daar is emeritus hoogleraar voortplanting, Bart Fauser, het helemaal mee eens. "Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijkvormig", aldus Fauser. "Vrouwen zijn geen kleine mannetjes."

Daarom is het volgens Fauser goed om in alle lagen van het medische onderzoeksproces deze bewustwording te laten voelen. "Onderzoek wordt vaak van bovenaf aangestuurd, dan zit je bij de politiek", legt de hoogleraar uit. "Als de politiek dit niet belangrijk vindt, komt het ook niet bij zorgverzekeringen of ziekenhuizen terecht."

'Moet een omslag komen'

Mirjam Kaijer is journalist, oud-verpleegkundige en oprichter van stichting Voices for Women, die zich hard maakt voor vrouwen die dolen in het medische niemandsland. Ze lanceerde bij Radio 1 een meldpunt en werd overspoeld met reacties. "Dat waren heel veel verhalen die schetsen hoe groot dit probleem is en dat er een omslag moet komen", aldus Kaijer. Ook zij trekt de conclusie dat het hierbij vooral gaat om bewustwording, iets dat soms tijd nodig heeft. "Vroeger rookte ik met mijn collega’s op de longafdeling, dat was normaal. Terwijl je dat in de huidige tijd niet meer voor kan stellen."

Ook cardioloog Angela Maas oppert een omslag in de geneeskunde: "De mannenklachten staan in de boeken", aldus Maas. "Het zou verplicht moeten worden voor betrokken medici om nascholing te volgen. Daar moeten goede regels voor opgesteld worden, dat kan gemakkelijk."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie