Binnenland
BNNVARA

Carola Schouten nieuwe burgemeester van Rotterdam: 'Ze schrijft sowieso geschiedenis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carola Schouten nieuwe burgemeester van Rotterdam: 'Ze schrijft sowieso geschiedenis'

Carola Schouten wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam. Volgende week geeft voorganger Ahmed Aboutaleb het stokje over. In De Nieuws BV vertellen politiek duider Peter Kee en Jonathan van der Geer, de rechterhand en goede vriend van Schouten, over haar carrière en verwachtingen van haar als burgemeester.

Week van Kee: Uniek inkijkje in leven nieuwe Rotterdamse burgemeester Carola Schouten

Video niet beschikbaar

Schouten groeide op een boerderij op, die ze na het overlijden van haar vader samen met haar moeder en zusje runde. Ze leerde er hard werken, maar droomde ook van een leven buiten de boerderij. Dat leven kwam toen ze ging studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens haar tijd in het buitenland raakte ze zwanger van haar zoon en besloot, tot schrik van haar gereformeerde omgeving, hem alleen op te voeden en voor haar carrière te kiezen. Ze ging aan de slag bij het ministerie en verruilde dat uiteindelijk voor de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer

Haar carrière ging niet altijd over rozen. Ze werd minister van Landbouw, maar werd als boerendochter flink bekritiseerd. "De boerenprotesten begonnen toen als reactie op het stikstofbeleid. We keken elkaar regelmatig aan en vroegen: 'Hoe zijn we in deze situatie beland?'", zegt Van der Geer.

In het kabinet Rutte IV werd Schouten Minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, een functie die haar volgens Van der Geer beter lag: "Het lag haar nauw aan het hart. Ze wist het armoedebeleid binnen verschillende terreinen op de kaart te zetten." Toen het kabinet viel, nam ze afscheid van de Haagse Politiek. Nu staat ze op het punt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam te worden.

Verwachtingen

Van der Geer heeft er vertrouwen in dat Schouten de grote schoenen van haar voorganger, Ahmed Aboutaleb, kan gaan vullen. "Of ze ook verkozen gaat worden tot beste burgemeester ter wereld weet ik niet, maar ze schrijft sowieso geschiedenis."

Jonathan van der Geer, die vijftien jaar lang de rechterhand van Carola Schouten was en nog steeds een goede vriend is, vindt haar ervaring als Kamerlid en onderhandelaar een grote plus. "In de rol van burgemeester sta je heel dicht bij mensen, dat zal haar goed bevallen. Ze heeft bewezen goed te kunnen luisteren." Volgens Van der Geer wil Schouten altijd in verbinding staan met degenen die geraakt worden door het beleid dat ze voert. De Rotterdammers ontvangen haar positief: "Als ze de afgelopen periode door de stad liep, staken mensen hun duim op."

Van grijze muis naar diva

Niet alleen haar carrière maakte een verandering door, ook haar uitstraling. Volgens Kee: "Van een grijze muis naar een soort diva!" Ook hierbij kon ze rekenen op de hulp van Van der Geer, die zegt: "Inhoud en stijl horen bij elkaar. Ze is heel goed in haar vak, maar een stap naar voren is een stap in de spotlights. Als je met iemand samenwerkt, is het fijn als je echt op alle facetten meedenkt."

Uitdaging

Hoewel het Schouten aantrekt dat ze als burgemeester meer de straat op moet, waarschuwt Van der Geer voor een mogelijke valkuil: "Ze is echt een vrouw van feiten en cijfers." Kee vult aan: "Ze heeft wel iemand nodig die zegt: 'Leg die rapporten even weg, we gaan er gewoon heen.'" Rotterdam is een pittige stad, maar ook al dertig jaar haar thuis, zegt Van der Geer. "Ze gaat de rol van burgermoeder vervullen, en ik geloof dat ze daar van gaat genieten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie