50PLUS: 'Krol blijft zitten'
- Nieuws
- 50PLUS: 'Krol blijft zitten'
Ons land zit midden in de coronacrisis. De groep die het meest wordt getroffen, zijn de ouderen. Nu hebben we in Den Haag een partij die zich specifiek richt op deze groep, en wel 50PLUS. Je zou denken dat ze dus druk zijn met hoe het kabinet maatregelen treft voor deze groep, maar niets is minder waar. Peter Kee en Henk Krol bespreken dit in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Er is heel wat gaande binnen de partij. Over en weer wordt er met modder gegooid, niet zelden middels mailtjes die rondgestuurd worden binnen de partij én daarbuiten. Ons politiek orakel Kee kreeg ook een paar van deze boze briefjes onder zijn ogen.
Hoe zit het precies?
Ruzie dus. Eigenlijk zijn er twee kampen: Henk Krol en Geert Dales tegen 'het soepie'. Krol zei op 12 maart in het AD dat hij Dales graag in de Tweede Kamerfractie wilde hebben. De totaal verraste Dales reageerde met gepaste bescheidenheid. Hij vond het een eervolle uitnodiging en voegde daaraan toe dat hij beslist niet uit was op de positie van Krol. De rest van de parlementariërs in Eerste en Tweede Kamer en erevoorzitter Jan Nagel vonden dit geen goed idee. En sindsdien is er een veldslag gaande die zijn weerga niet kent.
Ouderenpartijen
Eerlijk gezegd, het hoort een beetje bij ouderenpartijen. Voorheen viel ook Het Algemeen Ouderen Verbond onder leiding van Jet Nijpels in brokstukken uiteen. En dit is de zoveelste rel bij 50PLUS. De partij heeft een imago van ruzie-partij, waarbij ze alsmaar konkelfoezen met elkaar, en dat imago kunnen ze maar niet van zich afschudden.
Wat is er aan de hand geweest binnen de partij? Eerst viel de club al uit elkaar toen Krol op non-actief stond omdat hij in opspraak raakte vanwege een oude kwestie bij de Gaykrant. Er ontstond ruzie en toen kreeg je zelfs twee 50PLUS-sen: van Norbert Klein en 50PLUS van Martine Baay-Timmerman.
Het ruziën hield niet op
Nadat Krol weer terug was ging het ruziën door. Krol verzuchtte ooit tegen Geert Wilders, als 50PLUS weer eens de pers had gehaald met een extravagante interne ruzie: "Geert, ik ben jaloers op je. Een partij zonder leden is zo gek nog niet." De vorige partijvoorzitter Jan Zoetelief is na een slepend conflict afgetreden. Die zei: "Ik heb geen mes, maar een hele bestekla in mijn rug."
Geert Dales volgde hem op als verlosser in mei 2018 om orde op zaken te stellen. Dat orde op zaken stellen gebeurde met ferme hand. Later dat jaar moesten drie bestuursleden het ontgelden. Op een partijcongres zei Dales dat de bestuursleden elkaar uitmaakten voor Stalin en dat ze beter zaken kunnen doen met de Taliban dan met elkaar.
"Vechten tegen de Taliban"
Afijn, Dales moest dus kemphanen uit elkaar houden. Vechten tegen de Taliban dus eigenlijk. Het ging langzaam steeds beter met de partij, ook in de peilingen. Reden voor Dales om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Krol was daar blij mee. Maar de rest van de partij ietsje minder. Vorige week zegden provinciale voorzitters het vertrouwen in hem op. Daar kwam begin deze week een verklaring bij van de Kamerleden die ook hun vertrouwen in Dales opzeggen.
Gerommel
Heeft iedereen Dales nu laten vallen? Nee. Een klein gallisch dorpje blijft achter Dales staan en dat dorpje heet Henk Krol. Twee oud VVD’ers die elkaar hebben gevonden en zich ergeren aan alle amateurs om zich heen. Dales neemt daar ook steeds in ferme bewoordingen afstand van en Krol is blij met een stevige leider. Henk Krol is in ieder geval niet blij met het gerommel binnen de partij. Maar, zegt hij bij De Nieuws BV, "dat heb je vaker bij oude mannetjes en vrouwtjes, daar zitten ego's tussen".
Ondanks dat de andere 50Plussers misschien niet zo te spreken zijn over Dales, is Krol dat nog wel. Daarbij geeft Krol aan in De Nieuws BV dat hij voorlopig blijft zitten waar hij zit, ruzie of geen ruzie. Nu hopen, voor iedereen eigenlijk, dat de boze briefjes snel aan de wilgen worden gehangen en de partij zich gaat focussen op waar ze voor zijn opgericht: de ouderen. Want die hebben de partij meer dan ooit nodig tijdens deze crisis.