Minder geld naar ontwikkelingshulp: 'Gebrek aan menselijkheid'
- Nieuws
- Minder geld naar ontwikkelingshulp: 'Gebrek aan menselijkheid'
Het nieuwe kabinet kondigt vergaande bezuinigingen aan op ontwikkelingshulp en buitenlandse handel. Vanaf 2028 gaat het budget met 2,4 miljard structureel omlaag, ongeveer de helft van wat het nu is. "Afbreken kost vier keer zo lang om weer op te bouwen", zegt Ferdinand Grapperhaus, voorzitter van de Raad van Toezicht van Cordaid bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Zeer schadelijk voor de ontwikkelingssamenwerking en daarmee de mensen die er hulp van hebben", zo typeert Grapperhaus de bezuiniging. Het nieuws kwam vlak nadat de voormalig minister van Justitie en Veiligheid werd aangesteld als voorzitter bij Cordaid. "Dit is een volledig belangeloze functie, maar ook intensief. Je moet erin stappen wanneer de problemen komen. Dit moet opgelost worden."
Zoals verwacht
Grapperhaus zag de bezuiniging al aan komen. "De VVD was altijd al terughoudend op dit gebied en de andere partijen die erin zitten hebben er al helemaal niets mee." Ontwikkelingsorganisaties zoals Cordaid zijn afhankelijk van overheidsgelden. "We zouden zonder kunnen. Zo hebben we veel steun van donateurs en grote internationale organisaties zoals Global Fund, maar buitenlandse zaken is zeker een belangrijke partij."
Hulp in plaats van samenwerking
Journalist Jarl van der Ploeg schrijft wekelijks een column in de Volkskrant waarin hij kritisch naar het nieuwe kabinet en hun plannen kijkt. "Het ministerie heet nu 'hulp' in plaats van 'samenwerking', wat een afhankelijkheidsrelatie schetst", zegt Van der Ploeg. "Het zegt 'jullie moeten blij zijn met onze hulp, je hebt nergens recht op, dus wees blij met de paar stuivers die we je toewerpen'."
"Hulp alleen is niet genoeg", zegt Grapperhaus. "Ontwikkelingssamenwerking heeft laten zien dat landen en miljoenen mensen vooruitkomen in het leven." Volgens de Raad van Toezicht voorzitter kan het in de toekomst migratie verminderen door mensen lokaal een bestaan te geven. "Uiteindelijk is dat ook in ons eigen belang. Pas nou op met het frame van 'hulp', dat is niet structureel."
"Als wij niet samenwerken met deze landen, gaan ze samenwerkingen bij andere landen zoeken"
'Een gebrek aan medemenselijkheid'
"Een gesbrek aan medemenselijkheid', noemt Grapperhaus de bezuiniging. Reinette Klever, de nieuwe minister van ontwikkelingshulp wordt ook wel 'de minster van géén ontwikkelingshulp' genoemd. Grapperhaus heeft haar nog niet ontmoet, maar zegt graag het gesprek met haar aan te willen gaan over het belang van ontwikkelingssamenwerking. "Ik ben ervan overtuigd dat ik het goed kan beargumenteren en of zij voor dit gesprek open staat, gaan we zien", vertelt de voorzitter.
Volgens Van der Ploeg is het op het gebied van geopolitiek niet verstandig om ontwikkelingssamenwerkingen te verbreken. "Als wij niet samenwerken met landen in de Sahel, gaan ze samenwerkingen mogelijk bij andere landen zoeken, zoals een Rusland, China of India."
Weerstrijd
Het hoofdlijnenakkoord belooft bijdragen aan voedselzekerheid en watermanagement in andere landen. Maar met het gehalveerde budget vanaf 2028 is dat onmogelijk. Nederland besteedt minder dan een cent per euro aan ontwikkelingssamenwerking, volgens Grapperhaus. "Afbreken kost vier keer zo lang om weer op te bouwen", zegt Grapperhaus.
Belang
Er heerst het beeld dat ontwikkelingshulp verspild geld is, maar veel onderzoeken tonen het tegenovergestelde aan volgens de voorzitter: "Het is voor internationale samenwerking, medemenselijkheid en de economie beter en we gaan zo ook de migratiestromen stukken meer kunnen regulieren." Ruim 52 procent van de Nederlanders vindt ontwikkelingssamenwerking belangrijk en er zijn 3 miljoen donateurs. "Hierdoor kunnen we sterk het gesprek aangaan", stelt Grapperhaus.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.