Wat zou de jeugd stemmen? 'Jongens worden rechtser in de pubertijd'
- Nieuws
- Wat zou de jeugd stemmen? 'Jongens worden rechtser in de pubertijd'
Veel ouders praten bij het bepalen van hun stem, met hun kinderen blijkt in Stand.nl van Spraakmakers. Hoe zouden kinderen stemmen als zij vandaag naar de stembus mogen? André Krouwel van Kieskompas zag een opmerkelijke trend. "Vooral jongens worden rechtser in de pubertijd."
Krouwel is politicoloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij analyseerde de data uit het Kieswijzer voor Kinderen en zag daar een aantal opmerkelijke trends. "Vooral als kinderen jong zijn, tot een jaar of tien/elf, geven ze heel veel om groene en sociale zaken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Jongens en meisjes
Aan het begin van de pubertijd groeien jongens en meisjes in hun opvattingen uit elkaar. Krouwel: "Bij jongens vindt een soort verrechtsing plaats in de pubertijd. Ze worden autoritair, willen minder geld uitgeven en een sterker leger."
Meiden blijven min of meer bij dezelfde opvattingen. "Het is bij jongens ook meer een rigiditeit dan echt rechts zijn. Het is heel interessant dat dit juist in de periode van pubertijd en jonge volwassenheid bij jongens plaatsvindt."
'Jeugd staat te springen'
Marije (achternaam bij redactie bekend) heeft vandaag al gestemd. Haar stem stond al langer vast. "Het belangrijkste thema voor mij is klimaat."
Dit jaar heeft ze haar stem in nauw overleg met haar dochter bepaald. Haar op één na jongste dochter is zestien en mag zelf nog niet stemmen, maar samen vulde ze de Stemwijzer in. "Er kwam bij ons heel duidelijk GroenLinks uit."
Namens haar dochter stemt ze op deze partij en ze ziet aan haar betrokkenheid dat de jeugd staat te springen om mee te stemmen. "Absoluut. Als ze mocht stemmen was zij de eerste geweest."
Jongvolwassenen
Hariëtte werd door haar dochter overtuigd om Sigrid Kaag van D66 te stemmen. "Mijn dochter die het huis uit is heeft mij teruggehaald naar D66." Ze zegt dit jaar emotioneler te zijn over de verkiezingen. "Ik denk dat het door corona komt. Ik weet het ook niet precies, maar het voelt belangrijker dit jaar dan andere jaren. Ook door de situatie waar we inzitten."
Blijf op de hoogte van de verkiezingen
Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)