Politiek
WNL

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: '300 miljoen komt niet uit de lucht vallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: '300 miljoen komt niet uit de lucht vallen'

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai van 180 graden: ze wil de bezuiniging ongedaan maken. "Ze heeft ons nog niet verteld hoe ze dat gaat fiksen", klaagt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wordt er nu wel of niet bezuinigd op onze pandemische paraatheid? De Tweede Kamerleden weten het antwoord op deze vraag langzamerhand ook niet meer, vreest Bikker. Vanaf 2026 moet er worden bezuinigd op deze kostenpost, als Agema het hoofdlijnenakkoord trouw volgt. Nu heeft ze spijt. "De minister is hier geen slachtoffer. Ze heeft er zelf voor getekend", zegt Bikker in Sven op 1.

300 miljoen bezuinigen

De lessen die worden getrokken uit de coronapandemie, laten zien dat Nederland nu niet voldoende voorbereid is op een volgende mogelijke pandemie, de zogenoemde pandemische paraatheid. "Hierop wordt 300 miljoen bezuinigd. Al het geld dat nodig was", zegt Bikker.

Mirjam Bikker (CU-leider): 'Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet' (21 oktober 2024) - Sven op 1

Bikker vindt het verschrikkelijk dat alles wat nu wordt opgebouwd, straks weer wordt afgeschaald. "We hebben lessen geleerd uit de coronapandemie. Dus de GGD's zijn in opbouw en proberen dingen voor elkaar te krijgen. En nu breng je al maandenlang onzekerheid", zegt Bikker over de ontstane situatie. In juli waarschuwde de Onderzoeksraad voor Veiligheid de minister ook al. "Die klimt niet zomaar in de pen."

'Vreemde gang van zaken'

Zorgminister Agema zegt vooralsnog het benodigde geld niet te hebben, maar het wel te zullen vinden, omdat de pandemische paraatheid een noodzakelijke schakel in de zorg is. "Ik ben blij dat de minister tot inzicht komt. Maar het is wel een vreemde gang van zaken", reageert Bikker.

De ChristenUnie-leider kan er met haar verstand niet meer bij. "Je zegt: we gaan hierop bezuinigen. Het hele land is in rep en roer, vervolgens wordt er wat meer over geschreven in de krant en dan zeg je op maandag opeens bij de inloop van de ministerraad: jongens, ik ga het toch anders regelen."

Bikker wil tekst en uitleg

Woensdag start de begroting van het kabinet. Bikker verwacht voor het debat op dinsdag nog een brief van minister Agema "waarin ze vertelt waar ze dat van gaat betalen".

"Op sommige dingen mag je prima bezuinigen, maar ik wil ook weten: de 300 miljoen komt niet uit de lucht vallen, die moet je ergens vandaan halen", aldus Bikker.

Bikker hoopt vooral dat minister Agema de 'normale wegen' zal berijden en de Kamer tijdig informeert over haar plannen, "zodat we volgend jaar hier niet weer zitten". Ze vervolgt: "Ze moet het niet weg gaan halen op een plek waar we het ook nodig hebben, want dan blijft de kraan open staan en wij maar dweilen".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie