Hoe kroonprins Camiel Eurlings viel
- Nieuws
- Hoe kroonprins Camiel Eurlings viel
Een politiek talent, de kroonprins van het CDA, het zonnekind. Camiel Eurlings leefde met hoge verwachtingen. Totdat hij in opspraak raakte. Nu leeft hij in de luwte. Sonny Motké schreef een boek over zijn leven genaamd Camiel. "Je vergeet soms dat hij nog maar 45 is."
Video niet beschikbaar
Motké sprak met meer dan 200 mensen voor zijn boek over de Limburgse oud-politicus. "Als je hem ziet, zie je een sterke man." Maar mensen in zijn directe omgeving wisten wel beter. "Zodra de camera uit was, bleek hij onzeker. Dan vroeg hij of hij het wel goed had gedaan. Hij las alles terug dat over hem geschreven was."
Kroonprins
Eurlings carrière verliep dan ook rooskleurig. Hij studeerde cum laude af aan de universiteit en kwam dat zelfde jaar in de Tweede Kamer voor het CDA met voorkeursstemmen. Op 30 jarige leeftijd was hij de jongste lijsttrekker bij de Europese verkiezingen en in 2007 werd hij minister van Verkeer en Waterstaat. "Hij moest het Limburgs CDA een gezicht geven, hij was de gedoodverfde premier", aldus Motké
Burgervader
Die politieke ambities had Eurlings niet van een vreemde. "Martin Eurlings, zijn vader, was de burgemeester van Valkenburg. Zijn hele leven stond in het teken van het openbaar bestuur."
Dit sloeg over op zoon Camiel. Motké denkt dat de ouders medeverantwoordelijk zijn voor de val van Eurlings. "Ik krijg het idee dat er minder oog was voor de persoonlijke ontwikkeling van Camiel, dan voor het publieke belang."
Balans kon hij vanaf zijn twintigste al niet vinden
Koppig en rechtlijnig
Hoewel Eurlings carrière in de lift zat, had hij problemen dat te combineren van werk en privé. "Balans kon hij vanaf zijn twintigste al niet vinden", aldus Motké. "Er werd zoveel druk op hem uitgeoefend, waardoor hij geen ruimte had voor zichzelf." Veel van zijn relaties strandde vanwege zijn gebrek aan tijd. "Hij moest voldoen aan de vraag van de oudere mensen uit het CDA en later KLM en later NOC."
Daarnaast had hij problemen met knopen door hakken. "Camiel is vrij koppig en rechtlijnig. Toch is hij ook besluiteloos." Volgend Motké speelde dit hem ook parten bij KLM. "Qua cv was hij de gewenste leider, maar als hij een grote groep moest leiden werd dat lastig. Sommige zeiden binnen het CDA dat hij te aardig was."
Justitie
Het einde van Camiels publieke leven kwam door een rechtszaak met zijn ex. "Hij heeft daar iets gedaan, een handgemeen." Motké trekt daar geen conclusies. "Er zijn daar twee verhalen en daarin zijn een paar overeenkomsten." Uiteindelijk werd er een schikking getroffen met justitie.
Vroeger wilde iedereen iets met hem van doen hebben. "Hij was een soort koning Midas. Nu kan het ook jouw carrière schaden als je iets over hem zegt." Motké had veel dichte deuren bij het onderzoeken van zijn verhaal. Ook Jan Peter Balkenende bleef stil en zei enkel tegen Motké: "ik zou wel willen, maar ik kan het niet. Ik hoop dat je hem heel laat".
Wederopstanding
Partijgenoten blijven hopen op een wederopstanding van Eurlings. Motké acht de kans klein. "Hij leeft erg teruggetrokken. Dit kan nog wel lang duren, gezien zijn karakter. Hij is in het publieke spotlight opgegroeid, maar is door zoveel mensen in de steek gelaten."
Waar hij nu is, weet Motké niet precies. "Volgens kadaster gegevens woont hij in het buitenland. Hij is nu gelinkt aan een denktank over Brussel."