Politiek
EO

'Voorjaarsnota is een compromis zonder visie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voorjaarsnota is een compromis zonder visie'

Een verhoging hier, een verlaging daar, elke coalitiepartij zegt iets binnen te hebben gehaald voor haar achterban in de voorjaarsnota. Na een lange onderhandeling kwamen PVV, VVD, NSC en BBB vandaag naar buiten. "Ze hebben allemaal op een of andere manier hun zin gekregen", zegt econoom Arnout Boot in Geld of je Leven.

Video niet beschikbaar

PVV-leider Wilders zegt blij te zijn dat de sociale huur voor 2025 en 2026 wordt bevroren en de huurtoeslag extra wordt verhoogd. VVD-leider Yesilgoz zegt trots te zijn op een miljard naar defensie. NSC liet onder andere weten dat er extra geld komt voor gemeenten. BBB zegt te hebben geregeld dat er veel extra geld naar boeren gaat. Voor elk wat wils.

Boot is niet enthousiast: "Het is een compromis, maar dan geen compromis met een visie waarmee ze het land willen versterken. Het is bedoeld om vandaag te overleven", zegt hij. "Iedereen krijgt een paar cadeautjes."

Energiebelasting omlaag, andere belasting omhoog?

Het kabinet wil de energiebelasting verlagen: voor 200 miljoen. Hoe ze dat willen doen is niet duidelijk. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis is kritisch: per huishouden is dit heel weinig. "Het is echt dubbeltjeswerk. Het is strooigeld, wat in totaal nog wel aardig klinkt, maar eigenlijk om dubbeltjes en kwartjes gaat. Het is echt beperkt."

Het kabinet trommelt altijd op de borst dat ze belastingen willen verlagen, maar dat moet nog maar blijken, zegt Boot. "Men heeft vast nagedacht over de dekking, maar dat wordt wel een probleem. Een voor de hand liggende maatregel is het niet indexeren van de belastingschijven", zegt hij. Dat klinkt technisch, maar het betekent eigenlijk dat je eerder een hoog belastingtarief gaat belasten: "Daarmee betaalt de middenklasse meer belasting", zegt hij. "Dat staat haaks op wat de VVD altijd zegt."

Dit levert miljarden op, maar niemand wordt er boos om, zegt Boot: "Als je het hoogste belastingtarief met 1 procentpunt verhoogd is iedereen boos, maar als je de belastingschijven niet indexeert, gaat niemand het Malieveld op."

Veel geld naar infrastructuur

Veel geld gaat er naar infrastructurele projecten, ziet Grinwis. "Mijn indruk is dat er veel incidentele investeringen worden gedaan. De aanleg van de Nedersaksenlijn, de aanleg van N36, de Kornwerderzand-sluis."

Hoe dat betaald wordt is nog niet duidelijk, maar Grinwis denkt dat er geld wordt gebruikt dat eigenlijk bedoeld was voor de Lelylijn – de spoorweg tussen Lelystad en Groningen. "Ze hebben de Lelylijnbank beroofd. Er stond een reservering van drie tot vier miljard, waarschijnlijk hebben ze dat geld gebruikt. Ik denk dat zowel de minister van Financiën tevreden achterover kan leunen en de partijen kunnen zeggen dat ze oog hebben voor de regio. Terwijl ze een andere regio laten zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie