Politiek
WNL

Voormalig VVD-fractievoorzitter kritisch op asielbeleid kabinet: 'Richt je op het doel, niet het middel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig VVD-fractievoorzitter kritisch op asielbeleid kabinet: 'Richt je op het doel, niet het middel'

Het kabinet zoekt naar een manier om een noodwet in te schakelen om de migratiestroom in te perken. Voormalig VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra adviseert het kabinet zich te richten op het einddoel en niet op het instrument.

Video niet beschikbaar

Dragende motivering. Het lijken twee sleutelwoorden te zijn voor het kabinet om alsnog de asielnoodwet te kunnen implementeren. Voor het kabinet lijkt het ook de enige optie te zijn, om een strenger asielbeleid uit te voeren. Het duurt inmiddels al bijna 100 dagen, dus rijst de vraag: is de situatie wel zo acuut en is de noodwet het juiste instrument?

'Kijk naar einddoel'

"Uiteindelijk gaat het erom dat je naar de uitkomst van het proces kijkt. Dat is het bewerkstelligen van een strenger asielbeleid. Dan heeft het geen zin om alleen maar te roepen: het moet via route X of Y. Het gaat erom dat je op het eindpunt komt en niet welke route je hebt gevolgd", zegt Zijlstra in het radioprogramma Sven op 1.

De voormalig VVD-voorman snapt dat PVV-leider Geert Wilders zijn hakken in het zand zet, maar vindt tegelijkertijd dat een andere gedachte nodig is. "Het gaat erom dat je een streng asielbeleid wil neerzetten. Daar is in de samenleving best brede steun voor. De opdracht is niet het toepassen van het staatsnoodrecht, een spoedwet of welk middel dan ook. De opdracht is om te komen tot een strenger asielbeleid."

Zijlstra hekelt dat de discussie nu alleen maar gaat over de route en het middel, om de hoge asielstroom te beteugelen. Hij ziet liever dat de discussie gaat over "hoe wij het voor elkaar gaan krijgen dat het strenge asielbeleid er ook daadwerkelijk komt".

Plan B

Het kabinet is er al zo'n 100 dagen mee bezig, dus vraagt Zijlstra zich af of er echte grote spoed is. "Dan had je dat er nu al liggen, met motivering. Als ze de komende paar weken niet komen met die onderbouwing, ben je het spoedkarakter kwijt."

Zijn oproep luidt: "Er is een brede steun en een brede behoefte in dit land aan een strenger en steviger asielbeleid. Richt je daarop en hou op met alle discussies over welk middel je daarvoor gebruikt. Als je geen meerderheid krijgt voor de route die je hebt afgesproken, zoek dan een plan B. Want uiteindelijk is de uitkomst veel belangrijk dan de route."

Halbe Zijlstra (voormalig VVD-leider): 'Richt je op een strenger asielbeleid en niet op het middel' (10 oktober 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie