Podcast
EO

'Het kabinet is praktisch al gevallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kabinet is praktisch al gevallen'

"Het kabinet is reeds gevallen", denkt politiek commentator Julia Wouters. In de podcast De Spindoctors vertelt ze dat ze niet gelooft dat kabinet-Schoof nog lang zal zitten. "Niemand wil nog de schuld op zich nemen, dus niemand zegt het", aldus de voormalig politiek adviseur.

Julia Wouters, voormalig politiek adviseur van minister Lodewijk Asscher (PvdA) praat samen met Raymond Mens (voormalig hoofd communicatie van de VVD) wekelijks over spins en frames in de politiek. Afgelopen aflevering kwam ze met deze wel heel opvallende uitspraak.

#6 - Er is geen kabinet meer (S07) - De Spindoctors

Volgens Wouters is de PVV op ramkoers. "Alle partijen zijn constant afstand aan het nemen van elkaars standpunten. Ze staan in de campagnestand", zegt ze. Wetsvoorstellen worden niet meer in de ministerraad gebracht, bespeurt ze. "Dat is omdat ze elkaar niet vertrouwen. Als je niet meer met elkaar kunt overleggen, om tot een gedragen standpunt te komen, dan is er geen kabinet meer. Dan heb je alleen losse ministers." Schoof overlegt ook niet met de vier partijen, maar gaat ze één voor één langs, zegt Wouters. “Dat is geen overleg, dat is relatietherapie.”

Dat het kabinet officieel valt, is een kwestie van tijd, volgens Wouters. "Er hoeft maar één bananenschil te komen en het is weg."

'Niemand heeft er belang bij'

Raymond Mens denkt er het zijne van. "Ik ben het er op zich mee eens dat het morgen kan vallen, maar ik zie voorlopig nog voor geen één van de vier partijen een reden om te breken. Als NSC breekt, blijft er niks van ze over. Ik denk dat de BBB graag door wil met het kabinet. De VVD zal in ieder geval de verantwoordelijkheid niet op zich wil nemen."

Ook Geert Wilders heeft er geen belang bij, denkt hij. "Mensen zeggen: als Geert Wilders nu breekt, wordt hij nog groter, maar wie zegt dat partijen dan nog met Wilders willen samenwerken? Als hij zin heeft om de rest van zijn leven vanaf de zijlijn wil roeptoeren, dan stuurt hij aan op een breuk, maar als hij wil leveren, heeft hij er ook geen enkel belang bij."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie