Politiek
WNL

Oud-PvdA-leider Ad Melkert tegen fusie met GroenLinks: 'Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-PvdA-leider Ad Melkert tegen fusie met GroenLinks: 'Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden'

Oud-partijleider van Partij van de Arbeid Ad Melkert vindt dat het klimaatthema van GroenLinks-PvdA te ver is geradicaliseerd. Dat zegt hij in Sven op 1. Voor de fractie is volgens hem het enige dominante thema klimaat, wat "hoogst verontrustend is. Alle PvdA-thema's zijn in handen van andere partijen".

Uit alle kiezersonderzoeken blijkt dat klimaat de belangrijkste drijfveer is om op GroenLinks-PvdA te stemmen. "Juist in een tijd dat de sociale ongelijkheid toeneemt, vind ik deze ontwikkeling heel verontrustend. Mensen hebben zorgen over de kansen voor hun kinderen, daar moet je als PvdA voor staan", bepleit Melkert.

Fusie tussen GroenLinks en PvdA in de maak?

GroenLinks-PvdA fractievoorzitter in de Eerste Kamer Paul Rosenmöller hield vanmorgen een pleidooi voor vergaande samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. In reactie daarop gaat een brief rond van Rood Vooruit, een discussiepanel voor PvdA-leden, om af te zien van zo'n fusie.

Het thema klimaat moet geen achtergeschoven kindje zijn, benadrukt Melkert. "Daar moet ook veel aan gebeuren, maar het mag niet zo domineren zoals het in de ogen van de kiezers doet." Daarom staat hij niet achter een fusie. "Ik betwijfel of een afslag naar links de oplossing is om het politieke midden te versterken." Linkse partijen hebben volgens hem "nog nooit zo weinig in de melk te brokkelen gehad als nu".

Ad Melkert (oud-PvdA-leider) tegen fusie met GroenLinks: 'Klimaatthema is te geradicaliseerd geworden' (8 oktober 2024) - Sven op 1

Melkert pleit voor evaluatie verkiezingsuitslag

Melkert hoopt dat er nog een onafhankelijke evaluatie komt over de verkiezingsuitslag vorig jaar november. "In het verleden was het gebruikelijk dat een commissie een publiekelijk rapport opstelde."

Het voordeel daarvan is dat volgens de oud-PvdA-leider zo'n rapport ervoor zorgt dat binnen de partij de balans weer kan worden opgemaakt. "Ik pleit ervoor dat dit weer gebeurt. Dan kan je weer een meer inhoudelijk geladen discussie voeren of het verstandig is om te fuseren."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie