Achtergrond
WNL

Zestien jaar geleden werd Jeffrey gegijzeld: 'Probeerde met een list vrij te komen'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zestien jaar geleden werd Jeffrey gegijzeld: 'Probeerde met een list vrij te komen'

Hoewel het al ruim zestien jaar geleden is, herinnert Jeffrey 16 juni 2008 nog als de dag van gisteren. Een horecaondernemer liep met twee geladen vuurwapens het gemeentehuis van Almelo binnen waar hij vijf uur lang een wethouder en vier ambtenaren gijzelde. Jeffrey was één van hen.

#41 - Het Misdaadbureau: Jeffrey overleeft gijzeling: ‘Man met pistolen stormde de vergaderruimte binnen’ (S03) - Het Misdaadbureau

"Het was een absurde situatie. Een man stormde die dag, zestien jaar geleden, gewapend de vergaderruimte binnen", vertelt Jeffrey in de podcast van Het Misdaadbureau. "We begrepen niet wat er gebeurde. De ramen en gordijnen moesten dicht. We waren in paniek."

Jeffrey probeerde er alles aan te doen om de situatie tot bedaren te brengen en om de gijzelnemer rustiger te krijgen. "Je gaat toch een gesprek met hem aan. Ik probeerde mijzelf en de anderen menselijker te maken voor hem." Jeffrey's inmiddels zestienjarige zoon was destijds nog maar twee maanden oud. "Ik begon over hem te vertellen. De gijzelnemer ging daarop in en bevestigde dat twee maanden inderdaad wel heel jong is."

Een list verzinnen handig?

"Soms kan een list verzinnen handig en slim zijn, maar dat ligt volledig aan de situatie", reageert Aad Egberts, politieonderhandelaar. "Het is erg afhankelijk van alles wat er gebeurt."

Ondertussen werd de gijzelnemer constant gebeld door de onderhandelaar van de politie. "Dat ging moeizaam. Die politieagent sprak geen Turks, de taal van de gijzelnemer. Die raakte daardoor zichtbaar vermoeid en geïrriteerd." Uiteindelijk kwam er iemand aan de lijn die wél zijn taal sprak en hem over wist te halen de gijzelaars te laten gaan.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie