Politiek
KRO-NCRV

Zonnepaneeleigenaren hekelen 'jojobeleid' terugleverkosten: 'Willen er niet op achteruit gaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnepaneeleigenaren hekelen 'jojobeleid' terugleverkosten: 'Willen er niet op achteruit gaan'

Zonnepaneeleigenaren zijn geërgerd door de mogelijke terugleverkosten van het teveel aan energie dat zij opwekken. "Waar mensen nu vooral bang voor zijn, is die negatieve rekening. Je weet niet hoeveel je moet gaan betalen als er veel zonuren zijn", reageert Wytske Postma, klimaatwoordvoerder van NSC in de Tweede Kamer, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hoewel zonnepanelen in eerste instantie worden geplaatst om huizen te verduurzamen, lijken velen zich vooral te bekommeren om de kosten ervan. Postma heeft daar begrip voor. "Wat je nu ziet is de onaangename verrassing dat je moet betalen voor het terugleveren van stroom. Daar hadden mensen nooit aan gedacht dat dit zou gebeuren." Het Tweede Kamerlid denkt niet dat mensen alleen zonnepanelen nemen voor de financiële voordelen ervan. "Maar mensen willen er ook niet op achteruit gaan."

Spelregels

Dit "jojobeleid" schiet bij vele eigenaren in het verkeerde keelgat. Volgens Postma moet er "transparantie en duidelijkheid" komen over het beleid en kunnen de "spelregels" niet tussendoor veranderd worden. "Als overheid kan je daar regels over maken", zegt Postma over de huidige negatieve prijsprikkel. Isabel van der Ende van Milieu Centraal begrijpt dat het "verwarrend" is, maar benadrukt dat het alsnog voordelig is. "De zon blijft schijnen, dus wat er ook gebeurt met de energieprijzen, je behoudt gratis stroom."

Visitekaartje

Met de salderingsregeling duurt het zo'n vijf jaar om de investering terug te verdienen, zonder is het acht jaar, legt Van der Ende uit. "Het is een visitekaartje voor je huis", waardoor je woning een beter energielabel krijgt en dus ook meer waard wordt. Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, sluit zich daarbij aan. "Het is altijd een goede investering."

"Het algemene gevoel in Nederland is dat we gepakt worden. Maar op het moment dat je een zonnestroomsysteem hebt gekocht, heb je eigenlijk gratis stroom", gaat Van Hooff verder. "Wat ik kwalijk vind, is dat het gevoel aangewakkerd wordt dat we worden gestraft. Het wordt iets minder aantrekkelijk gemaakt, maar het is alsnog aantrekkelijk om erin te investeren."

Energietransitie

Hoewel Van Hooff snapt dat de terugleverheffing "onduidelijkheid" veroorzaakt, garandeert hij dat het "rekensommetje alsnog positief" zal zijn. "We hebben het over een maatschappelijk essentiële sector. We zitten in een energietransitie, dus die sector moet opnieuw ingericht worden. Daar heeft de overheid een rol in te spelen."

Luxe regeling

Beller Cees Selles is dol op zijn zonnepanelen. "Ik houd het keurig bij en het rendement is goed, zelfs met een teruglevering kan het heel goed uit. Het is een heel luxe regeling geweest tot nu toe. Dat moet ook iets minder kunnen." Luisteraar mevrouw Welmer voelt zich "gepakt" door het beleid. "Het is voor mij meer een loterij. Dat doe je niet alleen voor het goede doel, maar ook omdat je er iets mee kan verdienen." Beller Mieke van der Ploeg is alsnog pro-zonnepanelen. "Dat die voordelen verdwijnen, is logisch. Politieke beloftes zijn niets waard."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie