Politiek
KRO-NCRV

Wat gaat Europese samenwerking doen voor Oekraïne? 'Woorden zijn hoopvol, nu moeten daden volgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat Europese samenwerking doen voor Oekraïne? 'Woorden zijn hoopvol, nu moeten daden volgen'

Europese leiders, onder leiding van de Britse premier Keir Starmer, kwamen gisteren bijeen om te praten over de Europese veiligheid en de situatie in Oekraïne. Het doel is om een coalitie van bereidwilligen op te zetten, zodat Europa eensgezind kan samenwerken in deze crisissituatie. "De woorden zijn zeker hoopvol, maar nu moeten de daden volgen", zegt Reinier van Lanschot, Europarlementariër namens Volt, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De openlijke ruzie tussen Zelensky en Trump in het Witte Huis spoorde de gesprekken tussen de Europese leiders aan. De steun aan Oekraïne vanuit de Verenigde Staten staat namelijk op losse schroeven, waardoor de Europese Unie nu nog meer druk voelt om het continent veilig te houden.

Keerpunt

Volgens Van Lanschot staat Europa op een "keerpunt" en moeten we actie ondernemen. De bevroren Russische tegoeden zouden de EU moeten investeren in de Oekraïense defensie, maar er moet ook geïnvesteerd worden in een Europees leger en Europa verenigen, noemt Van Lanschot als een aantal te nemen maatregelen. Daar denken niet alle lidstaten hetzelfde over. "Als Hongarije en Slowakije niet mee willen doen, dan maar zonder hen."

Zelfstandigheid

"Op de korte termijn kunnen we niet zonder de VS, maar we moeten wel weten dat we niet op hen kunnen bouwen", gaat Van Lanschot verder. Over een "paar jaar" kan Europa wel zelfstandig worden, als de juiste maatregelen worden genomen. "Dat zou voor Europese begrippen snel zijn, maar de urgentie is nog nooit hoger geweest."

Politiek commentator Kees Boonman vindt dat het Nederlandse kabinet een "heroriëntatie" moet uitvoeren en meer aandacht moet besteden aan buitenlandse zaken, omdat Europa er "alleen" voor staat zonder de VS. "Er zijn een aantal landen die steeds op de rem staan in Europa, zoals Hongarije en Slowakije. Dan maar zonder die landen."

'Alles is in beweging'

Boonman meent dat het tijd is om kleur te bekennen. "De PVV moet echt kiezen. Als Wilders dat niet doet, zal Yeşilgöz de PVV van tafel duwen", aldus Boonman. "Alles is in beweging, dat is het enige wat tot een oplossing leidt. Een Europees leger zal er niet zomaar komen, maar die samenwerking kun je al een Europees leger noemen."

"Het is hoopgevend dat Engeland een rol neemt", vindt journalist en Duitsland-kenner Kemal Rijken. "Dat zij zeggen: onze geschiedenis heeft bewezen dat als er gevaar is op ons continent, komt dat bij ons aan de kust. Dat is hoopvol, maar het zou het fijnst zijn als we dat met z’n allen als NAVO kunnen doen."

Reactionair activisme

Beller Unico van Kooten ziet vooral "reactionair activisme" bij de Europese leiders. "We reageren op ontwikkelingen die in het hier en nu plaatsvinden, in plaats van op de langere termijn", zegt Van Kooten. "Ik zie een grote toekomst voor Europa, maar we zullen lastig krijgen. Die fase gaat er nu aan komen."

'Slappe politici'

"We moeten nu leveren als Europa", reageert luisteraar Samuel. "We beloven Oekraïne al jaren dingen die we niet kunnen nakomen, nu is het tijd voor realiteitszin." Beller Akbal Mohamed is helemaal voor een Europees leger. "We zijn sterk en hebben veel geld, maar wel slappe politici. We kijken naar mitsen en maren, niet naar de mogelijkheden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie