Binnenland
WNL

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: 'Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: 'Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd'

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof vol plottwisten en bizarre wendingen. "Als je dit in een film had gezien, had ik het niet geloofd", zegt podcastmaker Maaike Timmerman in WNL In de Kantine.

Timmerman beet zich samen met podcastmaker Sandra van den Heuvel vast in één van de grootste roofzaken uit de Nederlandse geschiedenis. In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

Bijna twintig jaar na dato doen meerdere hoofdrolspelers hun verhaal. "Rechercheurs vertellen voor het eerst hoe het allemaal is gegaan. Ze hadden niet verwacht dat ze zo openhartig zouden zijn in wat goed en niet goed ging."

Meerdere prangende vragen worden in de podcast beantwoord. Hoe liepen de diamantrovers precies in de val? Hebben ze hulp van binnenuit gekregen? En hebben ze misschien de verkeerde roof gepleegd?

Ging het wel om de diamanten?

Timmerman vertelt dat het namelijk helemaal niet zo makkelijk is om diamanten te slijten. "Als je van diamanten rijk wil worden, moet je een echtheidscertificaat hebben om ze te kunnen verkopen. Dat is dus helemaal niet zo eenvoudig." Daarom leefde het idee bij de recherche dat het de criminelen helemaal niet om de diamanten ging. "De teamleider van het eerste onderzoek zegt dat ze misschien wel de verkeerde roof hebben gepleegd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hek 54

De roof vond plaats bij hek 54 op Schiphol, een plek waar de normale reiziger normaliter nooit komt. "De diamanten werden daar naar een vliegtuigje gebracht, dat zou vertrekken naar Antwerpen", vertelt Timmerman. Overvallers overrompelden de chauffeur en scheurden er met het busje vandoor. "Alles stond op zijn kop. Hoe was dit nou mogelijk, op deze plek?"

In de podcastserie wordt duidelijk dat een eerdere roof is mislukt. "De rechercheurs kwamen erachter dat twee weken eerder al een busje gestolen was. Bij hetzelfde hek, hek 54." Vervolgens werd volop op het hek gerechercheerd. "Ze kwamen erachter dat een douanemedewerker daar een paar maanden voor de roof eerder al een verdachte situatie heeft gezien."

Undercovertraject

"We begrepen van de marechaussee dat het hun wens was om een keer iets met dit verhaal te doen", vertelt Timmerman verder. "Het is een verhaal waarvan ze allemaal nog weten waar ze op dat moment waren." Ook de timing voor de podcast is goed, aldus Timmerman. "Pas jaren later zijn de daders veroordeeld. Dan heb je meer mogelijkheden om alle verhalen te horen."

"Het wordt alleen maar spannender. Zo komt er nog een heel undercovertraject", zegt Timmerman. "Stel dat je twee vrienden in je leven hebt die je in totaal 148 keer ontmoet. En dat blijken uiteindelijk helemaal niet je vrienden te zijn. Het zijn mensen die een andere identiteit hebben aangenomen, in de hoop iets los te krijgen over die diamanten. Daar wordt de luisteraar helemaal in meegenomen."

De eerste drie afleveringen van de podcast De Diamantroof zijn nu te beluisteren in je favoriete podcast-app. Daarna volgt elke week een nieuwe aflevering.

Een zesdelige podcast van Omroep WNL over de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis. In 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro. In De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra, doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers. Luister De Diamantroof onder andere in de NPO Luister app, of via de site en app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie