Binnenland
NOS

Medische zorg in vrouwengevangenissen schiet ernstig tekort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medische zorg in vrouwengevangenissen schiet ernstig tekort

Medische klachten die niet serieus worden genomen, gedetineerden die maar net op tijd in het ziekenhuis belanden, fouten met het toedienen van medicatie - de medische zorg aan vrouwelijke gevangenen schiet structureel tekort. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Clara Wichman. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met strafrechtadvocaat Hannah Hendriks en Anne, ex-gedetineerde en slachtoffer van die misstanden. Het gesprek met hen beide is te bekijken via onderstaand fragment.

Video niet beschikbaar

De toegang tot de juiste medische zorg is in vrouwengevangenissen beperkt: "In de avonduren is er bijvoorbeeld geen arts in de PI aanwezig en kan een vrouw alleen terecht bij de bewakers", vertelt Hendriks. "Deze bewakers hebben geen medische achtergrond, maar zijn voor vrouwen wel de schakel - ze hebben een enorme verantwoordelijkheid." In noodsituaties is dit gevaarlijk, stelt Hendriks.

Dezelfde zorg in en buiten de gevangenis

"Bij een gevangenis zijn een aantal inrichtingsartsen maar één dag in de week aanwezig. Zij behandelen de klachten van die dag, en de zorg is daarmee erg fragmentarisch", vertelt de strafrechtadvocaat. Follow-ups en overdrachten zijn gebrekkig.

In mannengevangenissen geldt hetzelfde probleem. "Dit beleid is in strijd met Europese regelgeving. Die zegt dat mensen in de gevangenis dezelfde zorg moeten krijgen als mensen buiten de gevangenis", stelt Hendriks. De Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen beweert anders, volgens Hendriks: "De DJI zegt dat ze alleen medische zorg uitvoeren die niet uit te stellen is, tot na detentie."

Second opinion

Drie jaar geleden overleed een vrouw in de gevangenis. Dat verhaal is beschreven in 'het misstandenboek', zoals Bureau Clara Wichman het noemt. In het boek zijn aanbevelingen gedaan aan staatssecretaris Coenradie. "Het invoeren van een second opinion is bijvoorbeeld een praktische oplossing, daarmee kan er ook meer toezicht komen op de zorg", zegt Hendriks. Uiteindelijk ziet ze één oplossing: "Het beleid van DJI moet in lijn komen te staan met het Europese beleid, dat is ook van onze aanbevelingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie