Onderzoek
HUMANVPRO

Minister Agema: bezuiniging op zorg voor onverzekerden verschuift naar dokters

foto: ANP JEROEN JUMELET
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Agema: bezuiniging op zorg voor onverzekerden verschuift naar dokters

De bezuiniging van 40 miljoen op de medische zorg aan onverzekerden gaat deels terechtkomen bij artsen. Dat zegt zorgminister Fleur Agema (PVV) in een interview met Argos. De vergoedingen die dokters krijgen voor hulp aan onverzekerden gaan omlaag. In een eerder plan droegen vooral dakloze arbeidsmigranten die last.

De val door het vangnet: zo raken kwetsbare mensen hun zorgverzekering kwijt - Argos

De miljoenen worden bespaard op de SOV, een subsidiepot voor zorg aan onverzekerden. In eerste instantie wilde Agema geld besparen door minder zorg te leveren aan dakloze arbeidsmigranten en toeristen zonder verzekering. Deze groepen konden in spoedgevallen nog hulp krijgen, maar moesten voor alle andere zorg uitwijken naar het buitenland. Dokters moesten dus patiënten gaan weigeren, was de gedachte.

Vergoeding voor artsen omlaag

Dat plan uit oktober leverde de minister een hoop kritiek op. Straatdokters en het CAK, dat de subsidie uitbetaalt, lieten weten dat spoedzorg in de praktijk nauwelijks van andere zorg te scheiden is. Een diabetespatiënt heeft bijvoorbeeld medicatie nodig. Dat is geen spoed, maar als medicatie uitblijft, kan dat het wel worden.

Daarom stelt Agema haar plan alweer bij. In een interview met Argos zegt ze nu: de vergoeding voor artsen gaat omlaag. Voor onverzekerden die hun rekeningen niet kunnen betalen, bestaat een subsidiepot. Op dit moment vergoedt de overheid via die subsidiepot honderd procent van het zogenoemde 'passantentarief'. Dokters rekenen dat tarief als bijvoorbeeld een onverzekerde dakloze of arbeidsmigrant langskomt. Straks krijgen dokters nog een deel van die vergoeding uitbetaald.

Extra taken

Medici kunnen (een deel van) de verloren inkomsten terugverdienen, maar dan moeten ze wel extra taken op zich nemen. "We zorgen dat de straatdokters en andere zorgaanbieders met wie wij goede relaties hebben, een opslag krijgen om mensen te begeleiden naar een zorgverzekering of terug naar huis", zegt Agema. Hoe medici er precies voor moeten zorgen dat onverzekerden een zorgverzekering krijgen of terugkeren naar het land van herkomst, is nog onduidelijk.

In het interview schetst Agema ook andere manieren om geld te besparen op de zorg voor onverzekerden. Ex-gedetineerden die uit de gevangenis komen, moeten straks automatisch een verzekering krijgen. Op dit moment dienen zij zelf hun verzekering weer op te starten, wat geregeld misgaat. In een geschreven reactie vult een woordvoerder van Agema aan dat de minister de bezuiniging niet alleen op de schouders van dokters zal leggen. De nadruk komt te liggen op het opnieuw verzekeren van mensen, schrijft ze.

Terugkeer naar land van herkomst

Maar de woordvoerder geeft ook toe dat de overheid in het nieuwe plan wel degelijk meer van artsen verwacht. Het kabinet wil bijvoorbeeld dokters inschakelen om migranten te laten terugkeren naar het land van herkomst. "Het idee is dat de groep zorgverleners die naast medische zorg ook deze hulp biedt, een hogere vergoeding krijgt dan zorgaanbieders die uitsluitend medische zorg bieden."

Straatdokters zijn niet te spreken over Agema’s nieuwe plannen. "Het is niet de taak van zorgverleners om patiënten verzekerd te krijgen of te laten terugkeren naar hun land van herkomst", zegt Dinand Abels, directeur van Stichting Nederlandse Straatdokters Groep (NSG). Bovendien zijn de dokters niet blij met lagere vergoedingen voor zorgverleners die alleen medisch werk doen. De NSG spreekt van een "Dat is onwenselijk."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie