Zorgreservisten en Defensie gaan samenwerking aan
- Nieuws
- Zorgreservisten en Defensie gaan samenwerking aan
De Nationale Zorgreserve heeft bekend gemaakt een samenwerking aan te gaan met Defensie. Ze gaan zorgreservisten aanleveren die Defensie kan inzetten bij een ramp of crisis. De samenwerking is bedoeld als achtervang voor wanneer het medisch personeel van Defensie naar het buitenland moet, vertelt Charlotte de Schepper, directeur van de Nationale Zorgreserve.
Video niet beschikbaar
De Nationale Zorgreserve heeft op dit moment ongeveer vierduizend zorgreservisten. Dat zijn mensen met een zorgdiploma die op dit moment niet actief zijn in de zorg, maar wel actief willen zijn op het moment dat een crisis zich voordoet. De zorgreservisten kunnen helpen in een eerste fase van een crisis. Charlotte de Schepper is zelf ook zorgreservist: "Het zijn bijvoorbeeld mensen die net met pensioen zijn gegaan of mensen die op dit moment actief zijn in een andere baan, zoals ikzelf. Ook studenten die doorstuderen kunnen zorgreservist zijn, bijvoorbeeld iemand met een hbo-diploma in verpleegkunde die nu een master bestuurskunde gaat doen."
Pilots
De gesprekken met Defensie over dit plan lopen al langer. Er worden nu twee pilots opgestart om het plan uit te werken. De ene pilots focust zich op het 'backfield'-principe, waarbij de zorgreservisten het medisch defensiepersoneel vervangen wanneer zij naar het buitenland gaan. De zorgreservisten nemen dan hun plek op de kazernes en basissen in Nederland in. De tweede pilot zorgt voor blijvende scholen van defensiepersoneel met een zorgachtergrond en zorgcompetenties. Deze mensen worden opgenomen in het systeem van de Nationale Zorgreserve. Er worden trainingen en cursussen aangeboden om men bevoegd en bekwaam te houden. "Als je een tijd lang geen injectie gezet hebt bijvoorbeeld, of andere verpleegkundige en geneeskundige handelingen hebt gedaan, dan is het goed om die vaardigheden te blijven oefenen."
Niet naar buitenland
Stel dat Defensie op missie naar het buitenland moet, dan nemen de zorgreservisten de posten in Nederland over. Het is niet de bedoeling dat de zorgreservisten naar het buitenland gaan. "Als zij [Defensie] weer terugkomen, nemen ze het zelf weer over. De zorgreservisten blijven gewoon in Nederland." De Nationale Zorgreserve wil doorgroeien naar vijfduizend mensen die bij crises ingezet kunnen worden. Hun systemen zijn ingericht op dat ze nog verder kunnen uitbreiden als dat moet. De directeur van de Nationale Zorgreserve doet een oproep aan mensen met een zorgdiploma: "We kunnen ze goed gebruiken, want het is onrustig in de wereld. Ik hoop dat het nooit nodig is."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.