Hoe staan Duitse partijen ervoor in de peilingen en wat is de meest logische coalitie?
- Nieuws
- Hoe staan Duitse partijen ervoor in de peilingen en wat is de meest logische coalitie?
Dit weekend is het zover: de Duitsers gaan naar de stembus. De CDU, SPD, FDP, AfD, Die Grünen, Die Linke en zo nog een aantal kleinere partijen gaan eindelijk duidelijkheid krijgen over hoe de kiezer gaat stemmen en wat de komende jaren voor Duitsland gaan betekenen. Marja Verburg van het Duitsland Instituut blikt alvast vooruit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Duitsland hangt vol verkiezingsposters en in de debatten gaat het er hard aan toe. De spanningen lopen dan ook hoog op onder de bevolking, aangezien de peilingen aangeven dat de radicaal-rechtse AfD op de tweede plek staan. "Er is veel protest tegen de AfD, dat zwelt aan in de laatste verkiezingsweken", weet Verburg.
Peilingen
Hoewel er wat heftige momenten zijn geweest de afgelopen weken, blijven de peilingen behoorlijk stabiel. "De CDU staat voorop met 31 procent, dan de AfD met 20 procent, dan SPD met 15 en dan Die Grünen met 14", vertelt Verburg. Voor de FDP en Die Linke gaat het nog spannend worden of ze de kiesdrempel halen, al lijkt dat voor die laatste partij opeens wel mogelijk.
Die Linke springen namelijk opeens omhoog in de peilingen en komen zo rond de 6 à 7 procent uit. "Er is nog zo'n 20 procent die nog niet weet wat ze gaan stemmen, dus het kan er zondag nog heel anders uit gaan zien. Maar meestal kloppen de peilingen redelijk", weet Verburg.
Alternatief voor Alternative für Deutschland
Dan is er nog de BSW, de links-nationalistische en populistische partij van Sahra Wagenknecht. De partij vindt net als de AfD dat er een diplomatieke oplossing moet komen voor de oorlog in Oekraïne, zonder wapens en militairen vanuit Duitsland. Zo boden zij ook een alternatief voor AfD, maar dat heeft niet helemaal uitgepakt zoals ze wilden. "Kennelijk heeft ze niet genoeg mensen aangesproken. Maar ze zou het nog kunnen redden."
Pijlers
En wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor de Duitse kiezers? "Oekraïne komt veel terug, maar ook de economie en migratie, door een aantal aanslagen de afgelopen weken. Het gaat ook over de veiligheid in Europa en wat we nog aan Amerika hebben", aldus Verburg.
Neutraliteit
De politici liggen nogal ver uit elkaar in hun standpunten over die onderwerpen. Zo wil Weidel geen steun aan Oekraïne leveren, omdat Duitsland anders niet meer als "neutraal" wordt gezien door Europa. Dat stuitte haar grote tegenstander Merz flink tegen de borst. "Merz zegt dan fel dat ze ook helemaal niet neutraal zijn."
Die felheid van Merz zou een tactiek zijn. Een tijd geleden leek de CDU-leider de Brandmauer, zoals de Duitsers een cordon sanitaire noemen, met de AfD te doen brokkelen, om zo een motie door het kabinet te krijgen. Merz kreeg daar veel kritiek op. "Sindsdien laat hij geen kans onbenut om te melden dat hij nooit met de AfD in een regering gaat zitten", zegt Verburg.
Coalitie
De grote vraag die zondag in ieder geval deels beantwoord gaat worden, is hoe de coalitie eruit komt te zien. Door de Brandmauer lijkt AfD in ieder geval al uitgesloten. "De meest logische coalitie is CDU en SPD. Maar wanneer er kleinere partijen in het parlement komen, is het de vraag of de CDU en SDP dan genoeg hebben om met z'n tweeën te kunnen vormen", legt Verburg uit.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!