Politiek
WNL

'Iedereen die zegt dat een opt-out voor Nederland op asiel mogelijk is, liegt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen die zegt dat een opt-out voor Nederland op asiel mogelijk is, liegt'

Coalitiepartijen in Den Haag kijken al langere tijd verlekkerd naar de Deense opt-out clausule voor het Europese asiel- en migratiebeleid. Sterker nog: in veel campagnetaal wordt de opt-out op ditzelfde gebied ook voor Nederland gepresenteerd als optie. 'Onzin', zegt Brussel-correspondent voor onder meer BNR Nieuwsradio, Stefan de Vries in WNL Haagse Lobby.

'Iedereen die zegt dat een opt-out voor Nederland op asiel mogelijk is, liegt' (3 juni 2024) - WNL Haagse Lobby

De Deense uitzonderingspositie in Europa op het gebied van asiel is een overblijfsel uit de tijd toen de Unie nog maar twaalf leden telde. Denemarken stemde in 1993 tegen het referendum over het Verdrag van Maastricht en toen kwam het lidmaatschap van het Scandinavische land op het spel te staan. "Na lang praten en onderhandelen, kwam onder meer deze opt-out op tafel", legt De Vries uit.

Geen Unie meer

Daar waar de Denen al lang niet meer blij zijn met deze mogelijkheid om hun eigen asielbeleid te bepalen, presenteren sommige Nederlandse partijen het als een mogelijk optie die ook voor Nederland ingevoerd kan worden. "Klinkklare onzin", zegt De Vries. "En daarover zijn heel veel rechters en advocaten het met mij eens."

"Je moet je voorstellen dat Frankrijk ook ineens dingen gaat eisen, of Duitsland of een land zoals Italiƫ. Dan heb je op den duur geen Unie meer." De Vries vervolgt: "Als je zegt dat een opt-out in Nederland kan worden ingevoerd, dan kun je net zo goed in het hoofdlijnenakkoord opnemen dat het chocolademelk gaat regenen. Iedereen die dergelijke taal uitslaat over een opt-out, liegt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strenger asielbeleid

Desondanks is Denemarken, als het gaat om de opt-out, een gidsland voor de coalitie PVV-NSC-VVD-BBB. De partijen willen allemaal een strenger asielbeleid en minder mensen van buiten Europa toelaten. Voor VVD en BBB mag er nog een tandje bij. Die willen meer migranten kunnen vastzetten aan de buitengrenzen.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie