Demonstreren voor ingang nieuwe Tweede Kamer kan niet
- Nieuws
- Demonstreren voor ingang nieuwe Tweede Kamer kan niet
De Tweede Kamer moet verbouwd worden, dus ons parlement is tijdelijk verhuisd. Wat blijkt? Voor onze tijdelijke nieuwe Tweede Kamer mag niet gedemonstreerd worden. 718 miljoen gaat de verbouwing van het Tweede Kamergebouw kosten, maar blijkbaar is er geen geld opzij gezet voor een degelijke protestplek. Dat moet beter: "Demonstratierecht is een fundamenteel recht", zegt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Lobbyist Oliver van Loo kreeg de vraag van een collega waar er eigenlijk gedemonstreerd kon worden, nu de Tweede Kamer tijdelijk verhuisd is. Hij fietste langs de locatie en probeerde te onderzoeken hoe het nu geregeld is. Zo ontdekte hij dat er helemaal niet gedemonstreerd kan worden voor de Tweede Kamer, zoals dat bij het oude gebouw wel kon: op het plein voor de ingang. "Voor de Tweede Kamer is geen plek, eigenlijk in de hele buurt niet", zegt Van Loo.
"Aan de zijkant van het gebouw kan met maximaal dertig mensen gedemonstreerd worden. Het is een grondrecht om te demonstreren", zegt Van Loo. "Ik vind dit wel de minimale invulling van het demonstratierecht." Wel kan er gedemonstreerd worden op het Malieveld, maar daar zet Van Loo kanttekeningen bij: "Als je daar heen wil als Kamerlid ben je zo'n vijfentwintig minuten kwijt, en dan heb je nog niemand gesproken."
Van Loo zet de ontwikkeling in een breder perspectief: "Het is toch wel frappant: eerst wordt het referendum om zeep geholpen, vorig jaar besloot het presidium van de Tweede Kamer dat bezorgde burgers terwijl de samenleving piepte en kraakte, geen petities meer aan de Kamer mochten aanbieden en faciliteerde de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) tijdelijk online petitieaanbiedingen totdat de Kamer dat zelf mogelijk maakte, en nu wordt er getornd aan het recht op demonstreren", aldus de lobbyist.
Demonstratie als laatste strohalm
Van Loo benadrukt dat een demonstratie niet zomaar iets is: "Het is voor veel mensen een laatste strohalm, er zit veel organisatie in. Het is een hartenkreet. Dan heb je nodig dat je in het zicht staat en niet verstopt, of drie hoog achter of tien minuten verderop."
Jasper van Dijk is al meer dan vijftien jaar Kamerlid voor de SP en ziet al die jaren hoe belangrijk en iconisch de demonstraties voor de deur zijn. "Demonstreren en protesteren hoort bij een levende democratie." Het is daarbij van belang dat ze echt dichtbij de werkplek van de Kamerleden zijn: "Je ziet de demonstranten je kunt er niet omheen. Is zonde als dat verloren gaat."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Demonstreren moet laagdrempelig zijn
"Het is een meerwaarde voor mijn werk", zegt Van Dijk. "Ik wil niet in een ivoren toren werken, in de beslotenheid. Het belang van de stem en tegenstem van de democratie is enorm groot. Het moet toegankelijk en laagdrempelig zijn."
Van Loo heeft al eerder contact gehad met de gemeente Den Haag hierover. "Ze hebben het niet genegeerd", zegt hij, "er is wel wat, maar het is niet adequaat." Van Dijk gaat helpen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om dit op te lossen. "Ik ga eerst naar Kamervoorzitter Vera Bergkamp en dan contact leggen met de burgermeester van Den Haag. Want die vinden het ook belangrijk, denk ik."