Buitenland
VPRO

Zal de aanslag op Trump veel veranderen? 'De meeste mensen hebben hun mening al gevormd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zal de aanslag op Trump veel veranderen? 'De meeste mensen hebben hun mening al gevormd'

Donald Trump raakte dit weekend gewond aan zijn oor na een aanslag op een campagnebijeenkomst. De aanslag zal de verhoudingen in een toch al gepolariseerd land nog verder doen vescherpen. Maar of het grote invloed zal hebben op de naderende verkiezingen, dat is nog maar de vraag. "De meeste mensen hebben hun mening al gevormd", stelt jurist en Amerikanist Kenneth Manusama in OVT.

Video niet beschikbaar

Polarisatie

Hoewel Donald Trump er enkel een wond aan zijn oor aan lijkt te hebben overgehouden, gaat de mislukte aanslag alsnog als een schok door Amerika. Enkele Republikeinse kopstukken wijzen al met de vinger naar Biden en zijn team, die zouden te gepolariseerd campagnevoeren.

Maar of deze gebeurtenis echt grote invloed gaat hebben op de aanstaande verkiezingen, is volgens Amerikanist Kennth Manusama nog maar de vraag. "De meeste mensen hebben hun mening al gevormd over Joe Biden en over Donald Trump."

Quote

Historische dynamieken zullen niet één, twee, drie veranderen door een gebeurtenis als deze.

Kenneth Manusama

"Net als dat men in Amerika hoopt dat daar na elke schoolshooting er eindelijk iets gaat gebeuren aan wapens – ja, ook dat gebeurt telkens weer niet. Ik denk dat we nu, net als in 1968, in een cyclus zitten waarbij er grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden waar tegelijkertijd ook verzet tegen wordt gepleegd. Die veranderingen en historische dynamieken die zullen niet één, twee, drie veranderen door een gebeurtenis als deze."

1968

De roerige tijden waarin Amerika zich nu bevindt, waarin de mislukte aanslag op Trump een nieuw hoofdstuk vormt, doet Amerikanist Manusama denken aan het jaar 1968, waarin onder andere aanslagen op Martin Luther King en Robert F. Kennedy Sr. plaatsvonden in een tijd van grote maatschappelijke veranderingen rondom de zwarte burgerrechtenbeweging.

"1968 was een jaar waarin er heel veel politiek geweld was, maar ook veel sociaal culturele onrust was. Er waren rellen in de straten, in de nasleep van de successen van de zwarte burgerrechtenbeweging. We zagen ook een zittende president die zich vrij laat in de verkiezingscampagne alsnog terugtrok als kandidaat, waardoor er chaos ontstond binnen de Democratische Partij. En de economie was niet bijster goed."

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie