Hoe is het om correspondent te zijn in Israël? 'Heel ingewikkeld om alles te moeten wegen'
- Nieuws
- Hoe is het om correspondent te zijn in Israël? 'Heel ingewikkeld om alles te moeten wegen'
Nadat zijn collega Nasrah Habiballah met zwangerschapsverlof ging, maakte Sander van Hoorn de beslissing om weer als Midden-Oosten-correspondent aan de slag te gaan in Israël. Van Hoorn vertelt bij Spraakmakers hoe het hem sindsdien is afgegaan om verslaggeving van de oorlog te doen. "Wat is de overtreffende trap van uitzichtloos? Ik denk dat dit dat is", aldus de correspondent.
Video niet beschikbaar
"We hadden niet verwacht dat het zo heftig en zo lang zou zijn", zegt Van Hoorn. Sinds de Hamas-aanval op 7 oktober is het er niet rustiger op geworden. De correspondent moest dan ook gelijk aan de slag toen hij arriveerde in Israël. Maar verslaggeving van het conflict, de oorlog en Gaza zorgt ook voor spanningen. "Dat vind ik ook het tragische. De woorden en de afwegingen zijn niet veranderd sinds toen."
'Niet werkbaar'
"Ik weet waar bepaalde valkuilen zitten, welke woorden je wel en niet gebruikt", verklaart Van Hoorn, die jarenlang werkte als correspondent in het Midden-Oosten. Maar dit keer is het anders. "Het is niet werkbaar, omdat we Gaza niet in mogen." Volgens Van Hoorn gaat het op bepaalde plekken in Israël überhaupt niet over Palestijnen. "Je moet daar actief naar op zoek gaan, want je hoort het niet om je heen. De berichtgeving daarover leeft daar anders."
Tragiek
Tegelijkertijd wil Van Hoorn benadrukken dat de luchtalarmen ook in het noorden van Israël dagelijks afgaan. "Het is ook de tragiek van Israël dat ze het goed voor elkaar hebben. Ze hebben luchtalarmen, huiseigenaren worden verplicht een verstevigde kamer te bouwen en ze hebben een stevige luchtafweer. Als dat niet zo was, waren er meer doden gevallen en meer aandacht geweest voor die slachtoffers."
Onbelicht
Van Hoorn doet verslag van de "situatie waar mensen elke dag in leven" in Israël en dat kan complex zijn. "Ik vond het heel ingewikkeld om het elke keer te moeten wegen. Je moet het niet gelijkstellen, maar dat verhaal moet ook verteld worden." Volgens de correspondent wordt dit nog weleens "onbelicht."
'Geen alternatief'
De correspondent merkt dat er een gelaagde "moedeloosheid" is in Israël. Dat zou te maken hebben met het sentiment rondom de huidige regering, omdat er geen alternatief voor lijkt te zijn. "Het heeft allemaal geen zin. Mensen zijn afgehaakt. Er zijn mensen die al heel lang in het leger vechten, daar kunnen we van alles van vinden, maar die hebben daar ook niet voor gekozen. De orthodoxen hoeven niet te vechten, daar is ook spanning over."
Frustraties
"De berichtgeving is absoluut niet gewogen", zegt Van Hoorn over de Israëlische media. "Wat er in Gaza gebeurt moet je echt naar op zoek gaan. Toch weten veel mensen het en weten de omgang. Maar de reactie is dan: ja, maar 7 oktober…" De correspondent vindt het "vreselijk frustrerend" en stelt dat de "wens om te weten lijkt te verdwijnen."
"Het luisteren stopt, dat vind ik ingewikkeld", gaat Van Hoorn verder. Daarnaast hekelt Van Hoorn de huidige dynamiek rondom dit onderwerp. "De complete empathie voor de andere kant verdwijnt. Als je het leed van Israël op 7 oktober erg vindt, kun je niet meer zeggen dat wat daarna gebeurde ook erg is, want dan ben je tegen Israël. Dat draagt niet bij aan een oplossing."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!