Waarom opent Israël juist nu aanval op Hezbollah in Libanon? 'Netanyahu ziet dit als zelfverdediging'
- Nieuws
- Waarom opent Israël juist nu aanval op Hezbollah in Libanon? 'Netanyahu ziet dit als zelfverdediging'
Israël startte vannacht het grondoffensief in Libanon na twee weken van luchtaanvallen, met als doel om Hezbollah uit te schakelen. De escalatie van de situatie volgt op de de oorlog in de Gazastrook. "Noord-Israël zal nooit meer heel veilig zijn", zegt Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens De Kruif kent Hezbollah het gevechtsgebied "als hun duimpje", wat hen een bepaald voordeel geeft in de strijd. "Het terrein is zo onoverzichtelijk door de bergen en de dorpjes, het is een heel ongunstig terrein voor een aanval." Daarom zou het meer een "man-tegen-man-gevecht" worden, aldus De Kruif. "Het is de kracht en de technologische voorsprong van Israël tegen de terreinkennis van Hezbollah."
'Breed gesteunde actie'
Oud-politicus en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jan de Hoop Scheffer meldt dat de dreiging er "altijd" al was en wordt het grondoffensief "breed gesteund" in Israël. "Over Gaza was er nog sprake van discussie, onder andere over een staakt-het-vuren. Dit is een ander verhaal, de burgers zijn het hierover eens", zegt De Hoop Scheffer.
Revancheren
"Netanyahu wil de strijd in Gaza niet opgeven, maar kan daar niets behalen. De dreiging in het Noorden is een manier van revancheren", zegt Inez Polak, voormalig Midden-Oosten-correspondent. "Over Gaza is men behoorlijk verdeeld. Over Libanon niet, die dreiging wordt altijd als enorm groot geschetst."
Verdeeld land
Polak meent dat de situatie "niet eenduidig" is. "Libanon is zo'n verdeeld land, dat ik denk dat er een meerderheid is die zijn staat terug wil hebben en dat Libanon kan functioneren zonder de politieke en militaire macht van Hezbollah."
Kernwapens
Daarnaast wordt er gevreesd voor het gebruik van kernwapens, ook al zegt Israël daarvan niet in het bezit te zijn. "De grote landen in deze wereld, zoals China en de VS, zijn duidelijk over kernwapens. Dat mag nooit gebeuren", zegt De Kruif daarover. "We hoeven daar voorlopig niet bang voor te zijn."
Politieke keuze
De keuze van Netanyahu om nu het grondoffensief te starten in Libanon, heeft onder andere te maken met de steun van de Verenigde Staten en de aanstaande verkiezingen daar, meent De Hoop Scheffer. "Harris wil liever wegblijven van het onderwerp. Dit speelt in de campagne een rol en beperkt de mogelijkheden voor Biden."
'Wond dat niet heelt'
De aanval van Hamas afgelopen 7 oktober is een "wond die niet heelt" voor Israëli's, zegt De Hoop Scheffer. Dat er nu een aanval in Libanon gestart is, wordt door de bevolking ogenschijnlijk gesteund. "De situatie is nu zo dat Israël dit interpreteert als hun zelfverdediging. Daar kun je een enorm debat over voeren. Netanyahu vindt het wel zelfverdediging."
De Kruif vreest dat Noord-Israël "kwetsbaar" blijft. "Het zal nooit helemaal veilig zijn, net als heel Israël. De existentiële dreiging gaat niet weg."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!