Politiek
KRO-NCRV

'Controlefunctie Kamer buitenspel door taskforces en commissies'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Controlefunctie Kamer buitenspel door taskforces en commissies'

"Je gooit een probleem buiten de politiek, maar laat het eigenlijk oplossen door een oud-politicus, die een commissie of taskforce voorzit. Daar schuilt iets geks in", zegt staatsrechtdeskundige Wim Voermans bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Voermans noemt de taskforce onderdeel van een instrumentarium dat we de afgelopen twaalf jaar ontwikkelden, om allerlei politieke problemen buiten de politieke arena op te lossen. Hij vindt dat taskforces en commissies om de verkeerde redenen modieus zijn geworden.

Bonte verzameling

"Vroeger hadden we ambtenaren die de regering en de Tweede Kamer konden adviseren. Je had die kennis in huis. Vanaf 2010, toen we in de financiële crisis zaten, zijn veel van die ambtenaren weggestuurd. Daarmee begon het probleemoplossende vermogen binnen de rijksoverheid zelf kleiner te worden. Dat leidde ertoe dat er een bonte verzameling van adviescommissies en taakgroepen ontstond."

Volgens Voermans worden veel taskforces voorgezeten door oud-politici, en hij vindt daarin iets geks schuilen. "Je gooit een probleem buiten de politiek, maar laat het eigenlijk een oud-politicus oplossen." Als voorbeeld noemt de staatsrechtdeskundige oud-VVD politicus Remkes. "Die hebben we afgelopen jaren ongeveer alles op laten ruimen, omdat hij zich voor weet te doen als a-politiek. Maar", stelt Voermans, "de lijn voor grote problemen, zoals met de stikstofproblematiek, is niet een lijn die bijvoorbeeld vanzelfsprekend de lijn is van GroenLinks."

Van 14 naar honderden commissies

Voermans stelt dat je commissies altijd nodig zult hebben voor bepaalde adviezen, maar hij wijst op wildgroei ervan. "In 2004 hadden we er veertien. Nu gaat het echt over honderden." Voermans waarschuwt dat je allerlei issues depolitiseert, door ze aan deskundigen uit te besteden. Hij vindt dat belangrijke politieke beslissingen in de politieke arena moeten vallen, en juist niet daarbuiten.

Ook vindt Voermans dat aan taskforces en commissies een gebrek aan transparantie hangt. "De Kamer komt er heel moeilijk achter wat ze daar allemaal met elkaar bedisselen. En het belangrijkste instrument van de Tweede Kamer is juist informatie te kunnen opvragen en controleren. Omdat de Kamer die controle niet heeft over een onafhankelijk orgaan, wordt ze hiermee vaak buitenspel gezet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie