Politiek
KRO-NCRV

Btw-verhoging op media en cultuur 'geen goed idee': 'Dit is de boel besodemieteren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Btw-verhoging op media en cultuur 'geen goed idee': 'Dit is de boel besodemieteren'

Het kabinet-Schoof zet de geplande btw-verhoging op media, cultuur en sport door. Waar dat nu nog 9 procent is, zal dat vanaf 2026 worden verhoogd naar 21 procent. Acteurs, schrijvers en hoofdredacteuren protesteren daarom vandaag bij de Tweede Kamer in Den Haag. "Iets is een goed idee of niet. Die btw-verhoging is geen goed idee", reageert Hans Vijlbrief, D66-woordvoerder Cultuur, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Met de btw-verhoging hoopt het kabinet 2,3 miljard euro op te halen. Volgens Vijlbrief is het helemaal niet zeker of dat ook zal gebeuren. De D66'er had allerlei alternatieven opgesteld die dat bedrag zouden ophalen doorgegeven, maar daar heeft kabinet-Schoof tot nu toe geen oren naar. "Als je geld wil vinden, kun je dat ergens vinden", zegt Vijlbrief.

'Dit is de boel besodemieteren'

De coalitie meent dat de algemene stijging in koopkracht ervoor zal zorgen dat consumenten alsnog geld uitgeven aan media en cultuur. Vijlbrief noemt dat idee 'magie'. "Dit is de boel besodemieteren. Ze hebben geen impactanalyse gemaakt, ze weten niet wat het effect is", zegt Vijlbrief.

Extra stapje

Tweede Kamerlid namens BBB, Henk Vermeer, erkent dat prijsverhogingen altijd een "risico" met zich meedragen. "De btw-verhoging is een relatief klein bedrag. Ik denk dat die verhoging een extra stapje is, maar niet de veroorzaker van de grote kostenstijging", voegt Vermeer toe. "Ik denk dat mensen die al weinig te besteden hadden geen krantenabonnementen hebben, maar ook geen geld voor theaterkaartjes en festivals."

Volgens Vermeer stond er in de voorstellen van Vijlbrief "niets" dat de coalitie zelf niet al overwogen had. "Er zijn geen onverwachte kansen om extra geld op te halen. Zolang dat niet gebeurt, verwacht ik niet dat wij als coalitie af zullen wijken", aldus Vermeer.

Accijnzen verhogen

Eén voorstel om op een andere manier meer geld binnen te halen, is de accijnzen op tabak verhogen. Volgens Vermeer is dat geen optie, aangezien de belastinginkomsten sinds de vorige verhoging juist gedaald zijn, aangezien mensen hun tabaksproducten over de grens halen. "Op papier is dat een oplossing, maar in de praktijk gaat het het begrotingstekort juist vergroten."

Bestaanszekerheid

"Dit heeft alles te maken met keuzes", concludeert Vermeer. Kamran Ullah, hoofdredacteur van De Telegraaf, denkt daar anders over en voegt zich bij de demonstranten in Den Haag. "Er staat te veel op het spel om niet iedere keer dit geluid te laten horen", zegt Ullah. "Het is heel pijnlijk dat dit kabinet, met de belofte van bestaanszekerheid, de lasten verzwaren en de toegang tot vrije journalistiek beperken."

"270 duizend mensen dreigen de toegang tot de journalistiek te verliezen", gaat Ullah verder. De hoofdredacteur voegt daaraan toe dat er juist investering in de journalistiek nodig zijn, omdat er nog altijd een digitale transformatie plaatsvindt en alleen daardoor toekomstbestendig kunnen blijven.

Toegankelijkheid

Operazangeres Maartje Rammeloo vreest dat de "toegankelijkheid" van cultuur verloren gaat door de btw-verhoging. "Dat vind ik hypocriet van het kabinet. Ze roepen dat het elitair is, maar ze maken het zelf elitair door het duurder te maken." Rammeloo vindt dat er verkeerd gekeken wordt naar kunst en cultuur, alsof het enkel entertainmentwaarde heeft.

"Je kunt overal geld vandaan halen. Er zijn meer sectoren die van subsidie aan elkaar hangen, zoals de landbouw- en transportsector. Ook daar kun je het vandaan halen. Het gaat erom wat je belangrijk vindt", aldus Rammeloo. Willemien Wagner heeft de boekenwinkel Wagner in Sassenheim en vindt de btw-verhoging "geen optie." "We hebben het over 12 procent, dat is grof geld."

Neerwaartse spiraal

"Er is geen rek meer. Het is niet te dragen, ook voor de consument niet. Het is een spiraal naar beneden", zegt Wagner. Ook Jan Erik Noske, eigenaar van het Zeeheldentheater in Den Haag, vindt het een verkeerde keuze. "Sport en cultuur zijn de lijm van de samenleving. Dat zou net als groente en fruit een lage btw moeten hebben."

Beller René van Gellekom staat er anders tegenover. "Er moet op geacteerd worden, dat doet dit kabinet. Ik vind het niet erg dat het op cultuur en media gedaan wordt", zegt Van Gellekom. "Als er echt talent is, komt dat vanzelf bovendrijven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie