Aedes-voorzitter Liesbeth Spies noemt huurbevriezing 'ondoordacht en dom': 'Gesprekken over voorjaarsnota openbreken'
- Nieuws
- Aedes-voorzitter Liesbeth Spies noemt huurbevriezing 'ondoordacht en dom': 'Gesprekken over voorjaarsnota openbreken'
De voorjaarsnota - en daarmee de huurbevriezing in de sociale sector - is ondoordacht en dom. Dat is het oordeel van Liesbeth Spies, de voorzitter van Aedes, de vereniging voor woningcorporaties. Spies eist dat de gesprekken over de voorjaarsnota worden opengebroken. "Huurders kunnen op een andere manier gecompenseerd worden, zodat ze de boodschappen kunnen betalen."
Spies trok vorige week hard aan de bel. Een huurbevriezing van twee jaar zou woningbouwcorporaties 50 miljard euro aan investeringsvermogen kosten. Hierdoor gaat er een streep door 175.000 te bouwen woningen en kunnen veel renovatiewerkzaamheden niet plaatsvinden.
Woonminister Mona Keijzer liet al weten niet blij te zijn met de beslissing gemaakt door de vier coalitiepartijen. Ook vicepremier Eddy van Hijum heeft zijn bedenkingen. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas denkt naar eigen zeggen niet in doemscenario's.
'Huurbevriezing van tafel'
Aedes-voorzitter Spies blijft bij haar standpunt. De huurbevriezing moet van tafel, herhaalt ze meermaals in Sven op 1. Ze noemt de maatregel "ondoordacht en dom". Spies is in de afgelopen dagen niet gebeld door Keijzer. "Maar we hebben ongetwijfeld in de komende weken contact. Ik ga ervan uit dat de minister een oplossing gaat vinden voor het gat dat vier coalitiepartijen in een mooi afsprakenpakket hebben gestoken."
De verdere gesprekken over de voorjaarsnota moeten worden opengebroken, aldus Spies. "Soms is er sprake van voortschrijdend inzicht. Ik hoop dat Keijzer met de vier coalitiepartijen om tafel wil, omdat steeds duidelijker wordt wat voor enorme consequenties de huurbevriezing heeft. Ik vind het helemaal niet erg als deze minister en de vier coalitiepartijen zich bezinnen op de gemaakte afspreken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Niet aan huurknop draaien'
De huurbevriezing is een mooie opsteker voor huurders in de sociale sector. Spies stelt echter dat er betere manieren zijn om de koopkracht van huurders te organiseren. "Veel onderzoeken laten zien dat het draaien aan de huurknoppen minder effectief is dan kijken naar de bijstand of energierekening om wat aan de bestaanszekerheid te kunnen doen. De coalitie had daar veel beter naar moeten kijken. Er zijn veel slimmere, betere en meer effectieve mogelijkheden."
Vloeibaar
De uiteindelijke voorjaarsnota moet op 1 mei in Brussel liggen. De partijen hebben nog maar een week om aanpassingen te doen. "Onder druk wordt alles vloeibaar", zegt Spies daarover. "Ik vertrouw zeer in de onderhandelingsvaardigheden van mevrouw Keijzer."
Voor eventuele onderhandelingen heeft Spies (CDA), tevens oud-minister, een advies. "Ik zou absoluut een andere plek en tactiek kiezen. Misschien helpt het als men zich van tevoren verdiept in de effecten van te maken keuzes, want hier zijn met bepaalde intenties besluiten genomen, zonder de consequenties te overzien. Je hoort van verschillende ministers dat men toch redelijk onvoorbereid deze besluiten heeft genomen. Misschien kunnen feiten er weer toe gaan doen."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.