Sociale huur wordt bevroren, maar wel 'op een asociale manier', vindt Habtamu de Hoop
- Nieuws
- Sociale huur wordt bevroren, maar wel 'op een asociale manier', vindt Habtamu de Hoop
Het kabinet presenteerde deze week in de voorjaarsnota een maatregel die
veel huurders als goed nieuws zullen ervaren: de huren in de sociale sector
worden bevroren in 2025 én 2026. Een adempauze voor mensen die worstelen met
oplopende woonlasten, maar woningcorporaties zijn minder blij met de plannen en
zijn bang dat de plannen zorgen dat de woningbouw stokt. En niet alleen de
woningbouw is kritisch, ook in de politiek staat niet iedereen te springen om dit
plan. "Je kunt een huurbevriezing op een sociale manier en op een asociale
manier doen. Dit is zo’n asociale manier", zegt Habtamu de Hoop in De Nieuws
BV.
Video niet beschikbaar
Met volkshuisvesting in zijn portefeuille is het een van zijn belangrijkste dossiers: ervoor zorgen dat iedereen een betaalbaar dak boven zijn hoofd heeft. En hoewel het lijkt alsof de voorjaarsnota dat voor elkaar krijgt, ligt het gecompliceerder. Het is geen echte visie, maar crisismanagement vindt Habtamu de Hoop, Kamerlid van GroenLinks-PvdA. "Het meest zure is dat we minder betaalbare woningen gaan krijgen de komende jaren", zegt De Hoop. Eerder deze week stelde Sharon Dijksma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook al dat dit een ondoordacht plan is.
Schijnoplossing
De tendens van 'bouwen, bouwen, bouwen', zoals woonminister Keijzer het het liefst ziet, gaat namelijk niet op met deze maatregelen. "Zij moet de woningnood aanpakken maar was niet betrokken bij deze plannen", zegt De Hoop. Het bevriezen van de sociale huurwoningen, zorgt ervoor dat er minder geld binnenkomt bij de wooncorporaties. Geplande projecten kunnen daardoor niet doorgaan. Het bevriezen van de sociale huren zorgt er daarmee voor dat er mínder nieuwe woningen worden gebouwd door gebrek aan geld.
"Als je hiervoor kiest, doe dat dan op een structurele manier door bijvoorbeeld de winstbelasting van woningbouwcorporaties af te schaffen. Dat is anderhalf miljard per jaar", zegt De Hoop. Er is wel wat geld vrijgemaakt: Het kabinet heeft over twee jaar verspreid 700 miljoen uitgetrokken om corporaties te compenseren. Dit dekt echter niet alle kosten én is ook geen structurele oplossing.
Algehele huurbevriezing
De Hoop wil niet alleen meer geld investeren in de woningcorporaties, maar wil ook dat de huurbevriezing niet alleen maar geldt voor de sociale huur. "Er zijn veel mensen die net te veel verdienen voor sociale huur maar die te weinig geld hebben om een huis te kunnen kopen. Dan heb je geen enkele andere keuze dan de middenhuur of vrije sector", vertelt hij.
En dan gaat het niet om enkele euro’s. "In de middenhuur ga je 7,7% meer huur betalen, dat is €1100 per jaar voor sommige mensen. Dat is echt flink. (…) Dit zijn vaak jonge mensen die nog geen woning kunnen kopen. Die de helft van hun netto-inkomen kwijt zijn aan hun huur en die worden door dit kabinet gewoon niet geholpen", aldus De Hoop.
"Dit gaat huidige huurders raken maar ook toekomstige huurders." Om op te komen voor de (jonge) huurders én de toekomstbestendig te kijken komt GroenLinks-PvdA met een spoedwet om alle huren voor aankomend jaar bevriezen. Daarnaast doen ze een voorstel om meer geld vrij te maken voor woningcorporaties.