Boerenorganisaties kritisch op plannen minister Wiersma
- Nieuws
- Boerenorganisaties kritisch op plannen minister Wiersma
Boerenorganisaties reageren kritisch op het voorstel van BBB-landbouwminister Wiersma om boeren te helpen hun bedrijf te verplaatsen, te stoppen of te innoveren. Het gaat om 1800 boeren die dicht bij de kwetsbare natuurgebieden de Veluwe en de Peel zitten. De minister heeft 4 tot 7 miljard euro nodig voor het plan, dit geld is er nog niet.
Boerenorganisaties kritisch over voorstel van landbouwminister Wiersma
"Het lijkt verdacht veel op een plan dat al eerder is gepresenteerd in de provincie Gelderland en het lijkt heel erg op een plan van het vorige kabinet: de piekbelastersregeling", zegt politiek verslaggever van de NOS Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal. "Die regeling zag er eigenlijk hetzelfde uit. Als jij een bedrijf had in de buurt van een groot natuurgebied dat heel veel stikstof uitstootte, dan kwam de overheid langs met een flinke zak geld om jou uit te kopen. En dus wordt dit al de regeling piekbelasters light genoemd."
De financiering van het plan is nog onzeker, vertelt Geerts. "De 24 miljard euro die het vorige kabinet had gereserveerd voor de piekbelastersregeling is in de kabinetsformatie voor een groot deel weggegeven door Wiersma’s partij, omdat zij het een 'oprotfonds' noemden. In hun hoofd was het alleen bedoeld om alleen boeren uit te kopen, maar het plan zag er eigenlijk exact hetzelfde uit als het plan dat Wiersma nu voorstelt, namelijk dat er ook keuze was tot verplaatsen en innoveren."
Dat geld heeft nu een andere bestemming gekregen, zegt Geerts. "En nu het opnieuw nodig is, zal het moeten loskomen bij het ministerie van Financiën en zullen de andere partijen willen weten of dit plan het stikstofprobleem definitief oplost."
Vergunningverlening
Volgens deskundigen levert het plan van Wiersma echter niet genoeg op om de vergunningverlening weer op gang te brengen. En juist de stilliggende vergunningverlening maakt dit plan onuitvoerbaar, denkt melkveehouder Bart van Dijk uit Terschuur, op een aantal kilometer van de Veluwe. "Als je een plan hebt, waar een vergunning voor nodig is en je kunt geen vergunning krijgen, gaat het plan nooit uitgevoerd worden."
"Voor elke wijziging in je bedrijf moet je een vergunning aanvragen", vervolgt Van Dijk. "Als je wil stoppen, dan moet je je bedrijf slopen, en voor sloop heb je een sloopvergunning nodig. Op dit moment ligt de vergunningverlening volledig stil. Dus zelfs stoppers, ook onder het huidige beleid, kunnen geen sloopvergunning krijgen, dus die kúnnen niet eens stoppen. Het achterliggende probleem moet eerst opgelost worden, dat de vergunningverlening weer vlot komt."
Hoge verwachtingen heeft Van Dijk niet van BBB-minister Wiersma. "Op dit moment heb ik heel weinig verwachtingen vanuit Den Haag, omdat ze de laatste vijf jaar weinig hebben klaargestoomd wat echt praktisch werkbaar was en wat niet juridisch weer haken en ogen gaf voor kritiek of problematiek." Dat dit nieuwe kabinet het anders zou gaan doen is volgens Van Dijk nog niet bewezen. "Laat het eerst maar eens zien."
Lars Geerts: "Bij de BBB verkopen ze dit eigenlijk als een volkomen herijking van het beleid, alsof ze iets totaal anders gaan doen dan vorige kabinetten. Iedereen vraagt zich wel af waar die verandering echt in zit."
Weinig plekken
Minister Wiersma wil uitstralen dat ze wel bereid is om maatregelen te nemen die fors ingrijpen, zegt Geerts. "Eerder was het beeld dat van haar naar buiten kwam in Den Haag dat ze geen enkel plan zou willen accepteren dat de boeren zou raken."
Toch is het volgens hem de vraag wat er van de plannen terecht gaat komen. "Je kan je wel afvragen of het hele verhaal verteld wordt. Want ook bijvoorbeeld iets als het verplaatsen van een boerderij, dat hebben vorige kabinetten weleens geprobeerd. Maar er is niet heel veel plek in Nederland waar dit soort bedrijven naartoe kunnen. Dus of dit werkelijk gaat vliegen, daarvan zijn heel veel mensen in Den Haag niet heel erg overtuigd."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.